Τρόπους να αντιμετωπίσει την κατάσταση εάν υπάρξει σημαντική διακοπή στις εισαγωγές φυσικού αερίου, αποφεύγοντας τη ρήτρα αναπροσαρμογής αναζητά η Γερμανία.

Η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να επιβάλει φόρο σε όλους τους καταναλωτές φυσικού αερίου, για να βοηθήσει τους προμηθευτές που αντιμετωπίζουν ταχέως αυξανόμενες τιμές εισαγωγών, σύμφωνα με πρόταση που έφτασε στα χέρια του πρακτορείου Reuters την Παρασκευή.

Η σχετική νομοθεσία αναμένεται να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο στις 8 Ιουλίου, σύμφωνα με πηγές του κλάδου και της γερμανικής κυβέρνησης. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόταση, αλλά δήλωσε ότι το υπουργείο ελέγχει τακτικά τα υπάρχοντα όργανα και εάν θα μπορούσαν να ενισχυθούν.

Η Γερμανία προσπαθεί να θέσει σε λειτουργία έναν μηχανισμό έκτακτης ανάγκης πριν από τις 11 Ιουλίου, όταν η προγραμματισμένη συντήρηση του αγωγού Nord Stream 1 από τη Ρωσία, η οποία θα διαρκέσει 10 ημέρες, θα σταματήσει εντελώς τις ροές αερίου προς τη χώρα.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η διακοπή λειτουργίας μπορεί να παραταθεί, επιδεινώνοντας τις ελλείψεις φυσικού αερίου και αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τις τιμές.

Το πρόσθετο κόστος για την αντικατάσταση φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα μοιραστεί σε όλους τους πελάτες φυσικού αερίου με μια «διαφανή και αμερόληπτη» διαδικασία μέσω του Trading Hub Europe, ενός οργανισμού διαχειριστών δικτύων φυσικού αερίου.

«Η εισφορά θα κάνει το φυσικό αέριο πιο ακριβό για όλους αντί να πέφτει το βάρος μόνο σε ορισμένα νοικοκυριά με βάση το ποιος είναι ο προμηθευτής αερίου», τονίζουν πηγές στο Reuters.

Φόρος στο φυσικό αέριο για όλους, αντί της ρήτρας αναπροσαρμογής

Εάν το κοινοβούλιο εγκρίνει το σχέδιο, η κυβέρνηση θα μπορούσε να εισαγάγει την εισφορά αντί για μια γενική ρήτρα αναπροσαρμογής των τιμών που θα επέτρεπε στους ίδιους τους προμηθευτές να μεταβιβάσουν τις αυξήσεις τιμών στους πελάτες.

Οι ειδικοί θεωρούν τη ρήτρα αναπροσαρμογής των τιμών ως άδικη και νομικά αμφισβητήσιμη, καθώς σύμφωνα με αυτή, μόνο λογικό κόστος μπορεί να μετακυλίεται, διατύπωση που επιτρέπει πολλές ερμηνείες, δήλωσε στο Reuters ο δικηγόρος ενέργειας, Πίτερ Ρόζιν.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως είναι αμφίβολο εάν θα μπορούσαν να ανακληθούν συμβάσεις που υπόσχονται στους καταναλωτές σταθερές τιμές.