Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στα βήματα που έγιναν πριν από την ιστορική διεύρυνση της Συμμαχίας, με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Ένα από αυτά τα βήματα ήταν η επίσκεψη του Φινλανδού προέδρου Σαούλι Νιινίστο στον Λευκό Οίκο.

 Ενώ βρίσκονταν στο Οβάλ Γραφείο, ο Φινλανδός πρόεδρος «πρότεινε να τηλεφωνήσουμε στην ηγέτιδα της Ελβετίας», θυμήθηκε ο Μπάιντεν.

 Ο Αμερικανός πρόεδρος κατάλαβε αμέσως το λάθος που έκανε και αυτοσαρκάστηκε: «Της Ελβετίας… Ω Θεέ μου… Πραγματικά λαχταρώ πολύ τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ» και, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους που γελούσαν, διευκρίνισε το αυτονόητο, ότι μιλούσε για τη «Σουηδία».

 Η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών, που ιστορικά ήταν ουδέτερες στρατιωτικά, συνιστά μια πολύ σημαντική εξέλιξη για το ΝΑΤΟ. Η ένταξη της Ελβετίας ωστόσο, μιας χώρας που έχει γίνει συνώνυμη της ουδετερότητας, θα αποτελούσε σενάριο διπλωματικής επιστημονικής φαντασίας, μολονότι η χώρα πρόσφατα υιοθέτησε τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και για τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ