Tην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό επιθυμούν το 80,9% των Τουρκοκυπρίων, με το 64% να πιστεύει πως δεν αποτελεί κάτι καλό η προσάρτηση στην Τουρκία σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τρίμηνης έρευνας του Κέντρου για τους Μετανάστες, την Ταυτότητα και τα Δικαιώματα (CMIRS).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του politis.com.cy, η έρευνα που έγινε εντός Ιουνίου σε δείγμα 500 ατόμων με προσωπικές τηλεφωνικές συνεντεύξεις, αφορά στο Κυπριακό, ενώ σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Γενί Ντουζέν, σε πιθανό δημοψήφισμα για λύση, το 67,11% δήλωσε ότι θα ψήφιζε ναι.

Στην έρευνα που έλαβε χώρα τον Ιούνιο, το Κυπριακό θεωρήθηκε το τρίτο πιο σημαντικό πρόβλημα για την τουρκοκυπριακή ενότητα, μετά τα οικονομικά. Η Μιντέ Γιουτζέλ, διευθύντρια του Κέντρου αναφέρει ότι είναι σημαντικό πως το 69,1% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι οι μόνοι «όμηροι» του Κυπριακού ενώ το 60,79% πιστεύει ότι και οι Ελληνοκύπριοι είναι «όμηροι» (εγκλωβισμένοι λόγω της μη λύσης).

Μόνο το 30,65% πιστεύει πως οι Τουρκοκύπριοι είναι «όμηροι» λόγω του Κυπριακού και το 39,21% μόνο οι Ελληνοκύπριοι.

Η κα Γιουτζέλ σημείωσε επίσης ότι το 40.81% πιστεύει πως υπάρχει πιθανότητα «ο βορράς της Κύπρου να προσαρτηθεί στην Τουρκία», ενώ το 84,2% πιστεύει ότι η προσάρτηση «δεν είναι κάτι καλό». Το 15,8% δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη.

Το 19,1% πιστεύει ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό δεν πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα.