Η Συρία γίνεται η πρώτη χώρα που αναγνωρίζει τις αυτο-ανακηρυγμένες «Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που έκανε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

«Προκειμένου να εφαρμοστεί η κοινή βούληση και η επιθυμία να θεσπιστούν σχέσεις σε όλους τους τομείς, η Συρία αποφάσισε να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Δημοκρατίας του Λουχάνσκ και της Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», αναφέρεται σχετικά.

Σημειώνεται πως η Συρία αποτελεί πιστή σύμμαχο της Ρωσίας, καθώς η συμβολή της στον συριακό εμφύλιο πόλεμο ήταν καθοριστική για τη διάσωση του καθεστώτος Άσαντ.

Επίσης, κάποιες άλλες χώρες, όπως η Λευκορωσία, η Νικαράγουα, το Σουδάν και η Βενεζουέλα ενώ δεν τις έχουν αναγνωρίσει επίσημα, έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στη ρωσική αναγνώριση.

Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας των «Δημοκρατιών» από τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Στις 21 Φεβρουαρίου ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε διάγγελμά του αναγνώρισε την ανεξαρτησία των φιλορωσικών αυτονομιστικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

«Το βρίσκω αναγκαίο να πάρω μια απόφαση που έπρεπε να είχα πάρει νωρίτερα, να αναγνωρίσω αμέσως την ανεξαρτησία των αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας», είχε πει ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο ίδιος κατήγγειλε πως τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι υπόκεινται σε γενοκτονία.