Δύο αλλά όχι ξένοι
Δύο αλλά όχι ξένοι Σπύρος Χαριτάτος Μπάγια Αντωνοπούλου
erdogan_simaies_tourkia
Διεθνή

Δίχως τέλος οι προκλήσεις της Τουρκίας: Οι προειδοποιήσεις για...Μικρασιατική Καταστροφή, η «παράνομη κατοχή νησιών» και η ΝΟΤΑΜ

Η Αθήνα είναι αποφασισμένη να μην αφήσει αναπάντητη καμιά προκλητική κίνηση της Άγκυρας

Δίχως τέλος είναι οι προκλήσεις εκ μέρους της Άγκυρας που εντείνουν την επιθετικότητα κατά της Ελλάδας και το αφήγημα περί «παράνομης κατοχής νησιών».

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ετοιμάζεται να θέσει στο ΝΑΤΟ ζήτημα παράνομης κατοχής νησιών από τη χώρα μας. Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης. «Ένα άλλο θέμα που θα φέρει ο Ερντογάν στην ατζέντα της Συνόδου του ΝΑΤΟ είναι η παράνομη κατοχή των νησιών από την Ελλάδα. Ο Ερντογάν θα φέρει στην ατζέντα την παράνομη στρατιωτικοποίηση των νησιών».

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο μέσο, ο Τούρκος πρόεδρος σκοπεύει να προσκομίσει στο ΝΑΤΟ, «αποδείξεις» πως η Σουηδία και η Φινλανδία «στηρίζουν την τρομοκρατία». Στη «βαλίτσα» του Ερντογάν, βρίσκονται επίσης η δημιουργία διαδρόμου για τα ουκρανικά σιτηρά, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία και ζητήματα οικονομίας και ενέργειας.

Προειδοποιούν για... Μικρασιατική Καταστροφή αν δεν αποστρατικοποιηθούν τα νησιά

Οξύνεται συνεχώς η τουρκική προκλητικότητα, με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι να απειλεί ανοιχτά την Ελλάδα με αποστρατιωτικοποίηση νησιών ή αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους «και όπου πάει».

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Milliyet, λέει πως η Άγκυρα κάνει υπομονή εδώ και 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης και μετά και πως είτε η Αθήνα θα κάνει πίσω, ή υπάρχει και η προϊστορία στις αρχές του 20ου αιώνα (Μικρασιατική Καταστροφή) αλλά και η πρόσφατη όπως στην Κύπρο.

Ο αντιπρόεδρος του Ερντογάν μίλησε ειδικά για το Καστελόριζο λέγοντας ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί νησιά «κάτω από τη μύτη μας αυτό και αυτό είναι απειλητικό για εμάς, δεν θα το ανεχθούμε και δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να μην απαντήσει».

Καμία τουρκική πρόκληση ή παραβίαση δε θα μένει αναπάντητη

Η Αθήνα είναι αποφασισμένη να μην αφήσει αναπάντητη καμιά προκλητική κίνηση της Άγκυρας και για αυτό με εντολή Νίκου Δένδια αυτοματοποιείται η επίδοση διαβήματος προς την Τουρκία κάθε φορά που θα γίνεται παραβίαση του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Τουρκική ΝΟΤΑΜ «κλειδώνει» για ένα μήνα το κεντρικό Αιγαίο

Οι προκλήσεις της Άγκυρας δεν περιορίζονται σε λεκτικό επίπεδο με τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, αλλά διατυπώνονται και έμπρακτα στο πεδίο.

Οι τουρκικές υπηρεσίες εξέδωσαν ΝΟΤΑΜ για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης για ένα μήνα στο κεντρικό Αιγαίο, σε μία ακόμα απόπειρα της Τουρκίας να κόψει στα δύο το Αιγαίο.

Η άσκηση ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 26 Ιουλίου. Η Αθήνα απάντησε άμεσα με αντί-ΝΟΤΑΜ.