Σοκ προκάλεσε στην παγκόσμια κοινότητα η είδηση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για κατάργηση των αμβλώσεων. Έτσι, την ανησυχία τους για όσα θα φέρει η απόφαση αυτή εξέφρασαν διεθνείς ηγέτες και πολιτικοί, διεθνείς οργανισμοί, αλλά και celebrities, οι οποίοι έκαναν λόγο για ετυμηγορία που μας γυρνά στο παρελθόν.

Ειδικότερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «μεγάλη οπισθοδρόμηση» την απόφαση του αμερικανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου.

«Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση. Οφείλω να σας πω, νομίζω ότι είναι μια μεγάλη οπισθοδρόμηση», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Κιγκάλι, στη Ρουάντα, όπου ο Βρετανός πρωθυπουργός συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας.

«Πάντα πίστευα στο δικαίωμα μιας γυναίκας στην επιλογή και εμμένω σε αυτή την άποψη και γι' αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τους νόμους που το επιτρέπει», τόνισε ο Τζόνσον.

Αντιδρώντας στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η άμβλωση είναι θεμελιώδες δικαίωμα για τις γυναίκες.

«Πρέπει να το προστατεύσουμε. Θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μου σε όλες εκείνες τις γυναίκες των οποίων οι ελευθερίες τέθηκαν σήμερα σε κίνδυνο από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ», έγραψε ο Μακρόν σε ανάρτηση στο Twitter.

Απόφαση που συνιστά οπισθοδρόμηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αυτή του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, τόνισε και η Κατρίν Κολονά, υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.

«Σάστισμα: η ανατροπή από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ σχετικά με το δικαίωμα στην άμβλωση σηματοδοτεί μια σημαντική οπισθοδρόμηση για τα θεμελιώδη δικαιώματα. Η Γαλλία θα συνεχίσει να είναι έτοιμη να τα υπερασπιστεί», έγραψε η Κολονά με ανάρτηση στο Twitter.

Στον Καναδά, ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό χαρακτήρισε «φρικιαστική» την απόφαση και εξέφρασε την συμπόνοια του στις γυναίκες που «χάνουν το νόμιμο δικαίωμά τους στην άμβλωση».

«Οι ειδήσεις που έρχονται από τις ΗΠΑ είναι φρικιαστικές. Η καρδιά μου είναι μαζί με τα εκατομμύρια των Αμερικανίδων που τώρα πρόκειται να χάσουν το νόμιμο δικαίωμά τους για άμβλωση», έγραψε ο Τριντό στο Twitter. «Καμία κυβέρνηση, κανένας πολιτικός ή άνδρας δεν πρέπει να λέει σε μια γυναίκα τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει με το σώμα της», είπε.

Η ακύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση «είναι ένα τρομερό πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων», δήλωσε η Μισέλ Μπατσελέτ, Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όπως επισήμανε ακόμη, «η πρόσβαση σε ασφαλή, νόμιμη και αποτελεσματική άμβλωση είναι γερά ριζωμένη στο διεθνές ανθρώπινο δίκαιο και είναι κεντρικής σημασίας για την αυτονομία και την ικανότητα των γυναικών να κάνουν τις δικές τους επιλογές».

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε πολύ απογοητευμένος από την απόφαση. «Είμαι πολύ απογοητευμένος, γιατί τα δικαιώματα των γυναικών πρέπει να προστατεύονται. Και θα περίμενα από την Αμερική να προστατεύσει αυτά τα δικαιώματα», δήλωσε στο περιθώριο συνόδου κορυφής της Κοινοπολιτείας στη Ρουάντα.

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά «δράση» για την «προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες». «Δεν είσαι ελεύθερος αν δεν μπορείς να αποφασίσεις για το μέλλον σου. Η άμβλωση είναι ανθρώπινο δικαίωμα», επέμεινε.

Αντιθέτως, αλλά όχι αναπάντεχα, υπέρ της απόφασης τάχθηκε η (προσκείμενη στο Βατικανό) Ποντιφική Ακαδημία για τη Ζωή. Η Ακαδημία λέει ότι η απόφαση «θέτει προκλήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο» για ζητήματα ζωής. Ακόμη, υπογράμμισε ότι η υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί να περιορίζεται σε ατομικά δικαιώματα, επειδή η ζωή είναι ένα ένα θέμα «ευρείας κοινωνικής σημασίας».

Κατακραυγή και από τους celebrities

Γνωστοί celebrities των ΗΠΑ αντέδρασαν στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, που απαγορεύει το δικαίωμα στην άμβλωση και εξέφρασαν την απογοήτευσή τους αλλά και τον φόβο τους για το μέλλον.

Celebrities, όπως η Τέιλορ Σουίφτ, ο Μαρκ Ράφαλο και η Τζέιμι Λι Κέρτις εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες τους και την απέχθειά τους για την απαγόρευση των αμβλώσεων από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, αναφέροντας ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε για τα δικαιώματά μας».

Τέιλορ Σουίφτ

«Είμαι απόλυτα τρομοκρατημένη που βρισκόμαστε εδώ σήμερα – που μετά από τόσες δεκαετίες ανθρώπων που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των γυναικών στο σώμα τους, η σημερινή απόφαση μας το πήρε πίσω», έγραψε στο Twitter η δημοφιλής τραγουδίστρια, αναπαράγοντας ένα tweet της Μισέλ Ομπάμα.

Τζουλιάν Χαφ

Στο Instagram, η χορεύτρια και ηθοποιός, Τζουλιάν Χαφ, έγραψε ότι «τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε», συνοδεύοντας την ανάρτησή της με ένα απόσπασμα από το σόου του Broadway “POTUS”.

Μαρκ Ράφαλο

Ο ηθοποιός Μαρκ Ράφαλο έγραψε στο Twitter ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έχει «μετατραπεί σε πολιτικό όργανο της θρησκευτικής δεξιάς».

Τζέιμι Λι Κέρτις

Η ηθοποιός, Τζέιμι Λι Κέρτις, δημοσίευσε ένα ροζ τετράγωνο στο Instagram γράφοντας: «Ως ΜΗΤΕΡΑ δύο παιδιών που γεννήθηκαν από άλλες γυναίκες που ΕΠΕΛΕΞΑΝ να τα κυοφορήσουν, κάτι που μου επέτρεψε να γίνω μητέρα, αυτή τη στιγμή, περισσότερο από ποτέ, θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να προστατεύσω τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ των κοριτσιών μου να κάνουν οποιαδήποτε ΕΠΙΛΟΓΗ που αφορά το σώμα τους με το δικό τους μυαλό και χωρίς ΚΑΜΙΑ κυβερνητική επιρροή ή περιορισμό».

Πάντμα Λάκσμι

«Οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να κάνουν αμβλώσεις. Αυτές οι διαδικασίες δεν θα σταματήσουν μόνο και μόνο επειδή η υπόθεση Roe v. Wade ανατράπηκε. Αυτό θα αποτρέψει μόνο ασφαλείς, νόμιμες αμβλώσεις», είπε το μοντέλο και τηλεοπτική παρουσιάστρια Πάντμα Λάκσμι στο Twitter, αποκαλώντας την απόφαση «καταλύτη για μια κρίση δημόσιας υγείας».

Ντάνι Ντε Βίτο

Ο γνωστός ηθοποιός, Ντάνι Ντε Βίτο, έγραψε μια φράση στο Twitter, όπου σε ελεύθερη μετάφραση αποδίδεται «να χε@@ το Ανώτατο Δικαστήριο».