Σοκ έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που απαγορεύει τις αμβλώσεις. Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις, με χιλιάδες διαδηλωτές να έχουν βγει στους δρόμους εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή τους στην απόφαση. Από την άλλη, δεν λείπουν και εκείνοι που χαιρετίζουν την απόφαση αυτή, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ως «ιστορική απόφαση».

Το Μιζούρι γυρίζει 50 χρόνια πίσω

Πρόκειται για την πρώτη πολιτεία που υιοθετεί το νέο νόμο και απαγορεύει τις αμβλώσεις.
Ο γενικός εισαγγελέας του Μιζούρι ανακοίνωσε ήδη σήμερα Παρασκευή ότι η συντηρητική αμερικανική πολιτεία γίνεται η «πρώτη» που απαγορεύει την οικειοθελή διακοπή της εγκυμοσύνης μετά την ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
«Είναι μια μνημειώδης μέρα για την ιερότητα της ζωής», είπε ο Έρικ Σμιτ σε tweet συνοδευόμενο από μια εικόνα που τον δείχνει να επικυρώνει το νομοσχέδιο.

Σημειώνεται ότι στο Μιζούρι, υπήρχε μόνο μία κλινική που επέτρεπε μια τέτοια επέμβαση.

Καλιφόρνια – Όρεγκον – Ουάσιγκτον: Οι τρεις προοδευτικές πολιτείες

«Οι κυβερνήτες της Καλιφόρνια, του Όρεγκον και της Ουάσινγκτον δεσμεύτηκαν σήμερα να υπερασπιστούν την πρόσβαση στην αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων της άμβλωσης και της αντισύλληψης, και δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν τους ασθενείς και τους γιατρούς από προσπάθειες άλλων πολιτειών να εξάγουν την απαγόρευση της άμβλωσης στις πολιτείες μας», τόνισαν σε ανακοίνωσή τους.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο που έχει στη διάθεσή του για την προστασία της αναπαραγωγικής ελευθερίας και οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες μπορεί να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας στο βαθμό που επιτρέπεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Μέριλ Γκάρλαντ μετά τη σημερινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.