Οι «27» συμφώνησαν να χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με τις ενταξιακές διαδικασίες να αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα.  Παράλληλα, στη Σύνοδο Κορυφής εγκρίθηκε και η ενταξιακή προοπτική της Γεωργίας.

Ο Σαρλ Μισέλ μέσω ανάρτησής του μίλησε για ιστορική στιγμή τονίζοντας: «Συμφωνία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μόλις αποφάσισε να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ για την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Ιστορική στιγμή. Σήμερα είναι ένα κρίσιμο βήμα στην πορεία σας προς την ΕΕ. Συγχαρητήρια στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Μάγια Σαντού και τον λαό της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. Το μέλλον μας είναι μαζί».


Στο ίδιο μήκος κλίματος και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που κάνει λόγο για μια καλή μέρα για την Ευρώπη και πως η Ουκρανία και η Μολδαβία αποτελούν μέρος μιας μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.


Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την απόφαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χορηγήσουν στη χώρα του καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ.


Στην πρώτη του αντίδραση, ο Ζελένσκι έκανε λόγο για μοναδική και ιστορική στιγμή, προσθέτοντας ότι «το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στους κόλπους της ΕΕ».


Έκτακτη σύνοδο κορυφής για τον πληθωρισμό ζήτησε ο Ντράγκι

Τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής τον Ιούλιο με αντικείμενο την οικονομία (πληθωρισμός), συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της ενέργειας και της επισιτιστικής κρίσης, πρότεινε νωρίτερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες ξεκάθαρα υπέρ της ιταλικής πρότασης τάχθηκαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός Μιχόλ Μάρτιν. Αντίθετα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε εξέφρασε επιφυλάξεις, με τη δικαιολογία ότι έκτακτη Σύνοδος πρέπει να πραγματοποιηθεί μόνο αν πρόκειται να υπάρξει συγκεκριμένη απόφαση.