Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν απευθείας συνομιλίες του Αντόνιο Γκουτέρες με τη Ρωσία και την Ουκρανία για το ζήτημα της εξαγωγής σιτηρών υπό την απειλή παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενδέχεται να συναντήσει σύντομα αντιπροσώπους της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Τουρκία για να εξασφαλίσει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Πιθανό την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση

Σύμφωνα με τους διπλωμάτες αυτούς, οι συνομιλίες έχουν προχωρήσει σε βαθμό που μπορεί πλέον να διαπραγματευτεί απευθείας ο ΓΓ με τη Μόσχα και με το Κίεβο, πιθανόν από την ερχόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές προειδοποίησαν εναντίον της υπέρμετρης αισιοδοξίας, επισημαίνοντας τη βαθιά δυσπιστία των δύο πλευρών και τα εμπόδια που εξακολουθούν να υπάρχουν για να υπάρξει συμφωνία. Δυτικός διπλωμάτης αμφισβήτησε ακόμη το κατά πόσον η Μόσχα είναι πραγματικά δεσμευμένη στη διαδικασία.

Επισήμως, ο ΟΗΕ επιβεβαιώνει μόνο ότι γίνονται διαπραγματεύσεις. Μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας καλεί εδώ και εβδομάδες τη Ρωσία να επιτρέψει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών –αμφότερες είναι μεγάλοι εξαγωγείς σιτηρών– αλληλοκατηγορούνται για τα προβλήματα στις παραδόσεις στις διεθνείς αγορές, που έχουν οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο τις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί πως επαπειλείται ξέσπασμα λιμού σε αρκετά, ειδικά φτωχότερα κράτη.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι η Τουρκία ελπίζει να οργανώσει σύνοδο για να κλειστεί η συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών με τη συμμετοχή της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του ΟΗΕ εντός εβδομάδων.

Οι Ρώσοι βομβάρδισαν σταθμούς αποθήκευσης σιτηρών

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι δύο τερματικοί σταθμοί αποθήκευσης σιτηρών χτυπήθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς χθες Τετάρτη στο ουκρανικό λιμάνι Μικολάιφ στην Ουκρανία.

Ο τερματικός σταθμός στην  Έβρι, που ανήκει στη Viterra και χρησιμοποιείται για την αποθήκευση φυτικών ελαίων, υπέστη «ζημιές σε επίθεση με πυραύλους», στην οποία επίσης τραυματίστηκε ελαφρά ένας άνθρωπος, ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας, διευκρινίζοντας πως τα δύο σιλό βρίσκονταν στις φλόγες και ένας τρίτος χώρος αποθήκευσης υπέστη ζημιά.

Η εγκατάσταση που αγοράστηκε από την Glencore, τη μητρική της Viterra, το 2020, έχει δυναμικότητα αποθήκευσης 160.000 τόνων.

Σε ό,τι αφορά την Bunge, οι εγκαταστάσεις της επλήγησαν «στις τελευταίες ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή», είπε μια εκπρόσωπός της, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχουν τραυματίες και ότι η έκταση των ζημιών δεν είναι γνωστή ακόμη.

Τα λιμάνια της Μικολάιφ και της Οδησσού είναι αποκλεισμένα από την έναρξη του πολέμου, κάτι που παραλύει τη μεταφορά διά θαλάσσης αγροτικών πρώτων υλών. Αυτός ήταν ο κύριος τρόπος εξαγωγής αγροτικών προϊόντων μέχρι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.