Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, γερουσιαστής των ΗΠΑ, κατά την ομιλία του στην ακρόαση της Γερουσίας, που εξετάζεται η ενταξιακή πορεία Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ήταν ξεκάθαρος για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας.

«Oι επιφυλάξεις που εκφράζει η Τουρκία στην ενταξιακή πορεία Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εξυπηρετούν μόνο τον Πούτιν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτ Μενέντεζ κατά την ομιλία του.

Ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Ρεπουμπλικανός Τζιμ Ρις, από την πλευρά του, ανέφερε ότι σε αυτή τη φάση διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας και των δύο χωρών. «Οι ΗΠΑ σε αυτή τη φάση δεν εμπλέκονται, όμως πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό ότι το θέμα αυτό πρέπει οπωσδήποτε να επιλυθεί, διότι είναι εξαιρετικά σημαντικό».

Σημειώνεται ότι, πρόσφατα, ο γερουσιαστής Μενέντεζ χαρακτήρισε απαράδεκτη την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία, όπως είπε, περιλαμβάνει υπερπτήσεις και παραβιάσεις τόσο του ελληνικού εναέριου χώρου όσο και των χωρικών υδάτων. Μάλιστα, εκτίμησε ότι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προέρχεται από την Τουρκία, η οποία έχει υιοθετήσει μια προκλητική συμπεριφορά, παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ.