Χθες, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, ο διεθνούς φήμης ηθοποιός Μπεν Στίλερ μετέβη στην Ουκρανία με την ιδιότητα του πρέσβη Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αφού προηγουμένως επισκέφθηκε κατεστραμμένες από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς περιοχές στην περιφέρεια του Κιέβου, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ουκρανική προεδρία.

Όπως θα ήταν αναμενόμενο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν «φωτιά» καθώς αναρτήθηκαν μεταξύ άλλων η θερμή χειραψία ανάμεσά τους, προτού καθίσουν για να συζητήσουν τα τεράστια προβλήματα των προσφύγων που εκτοπίστηκαν από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην καθημαγμένη από τον πόλεμο Ουκρανία.

«Είσαι ο ήρωάς μου!», αναφώνησε κάποια στιγμή ο σταρ του Χόλιγουντ απευθυνόμενος στον Ουκρανό πρόεδρο.

Μαζί με τον Στίλερ ταξίδεψε και η εκπρόσωπος της UNHCR για την Ουκρανία, Καρολίνα Λίντχολμ Μπίλινγκ και οι δύο τους επισκέφθηκαν τις ισοπεδωμένες αστικές περιοχές του Ιρπίν, όπου συζήτησαν με κατοίκους που επέζησαν των βομβαρδισμών και της κατοχής. «Άλλο είναι να βλέπεις την καταστροφή στην τηλεόραση και τα κοινωνικά δίκτυα κι άλλο να την αντικρίζεις με τα ίδια σου τα μάτια. Το σοκ είναι πολύ μεγαλύτερο», είπε ο Στίλερ στον Ζελένσκι. «Αυτό που είδες στο Ιρπίν είναι σίγουρα τρομακτικό. Αλλά είναι ακόμα χειρότερο να φανταστούμε τι συμβαίνει στους οικισμούς που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό προσωρινή κατοχή στα ανατολικά», απάντησε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι και ο Στίλερ συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης των προσωρινά εκτοπισμένων ανθρώπων στην Ουκρανία, αλλά και των προσφύγων στην Πολωνία, τους οποίους ο ηθοποιός είχε επισκεφθεί το Σαββατοκύριακο. Ο Ζελένσκι υπογράμμισε επίσης την παραβίαση των δικαιωμάτων των Ουκρανών που μεταφέρθηκαν διά της βίας στη Ρωσία, περιλαμβανομένων και παιδιών.


Ο Στίλερ εμφανίστηκε και σε ένα χωριστό βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της UNHCR στο Instagram: «Γεια σας, είμαι ο Μπεν Στίλερ και βρίσκομαι εδώ στην Ουκρανία. Ο πόλεμος και η βία καταστρέφουν ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Ουδείς εγκαταλείπει το σπίτι του κατ’ επιλογή. Η αναζήτηση ασφάλειας είναι δικαίωμα. Και αυτό πρέπει να τηρηθεί για κάθε άτομο», είπε.