Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Τουρκία «θα βγει από την παγκόσμια οικονομική κρίση» στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις, στην Εκτεταμένη Σύνοδο των προέδρων των Επαρχιών, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΚ), στην Άγκυρα.

«Οι άλλες οικονομίες συρρικνώνονται, εμείς αναπτυσσόμαστε»

«Ενώ η παγκόσμια οικονομία συρρικνώθηκε, η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε. Δείξαμε ότι στεκόμαστε δίπλα στους αγρότες μας με την υποστήριξη. Μετά τον κοροναϊό, δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε», τόνισε ο Ερντογάν, που αναφέρθηκε και στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνησή του για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία. «Μέχρι στιγμής έχουμε κάνει πολλά βήματα από μειώσεις φόρων έως επιχορηγήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Παρείχαμε επιδοτήσεις έως και 82 τοις εκατό για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται σε κατοικίες. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στις αυξήσεις των τιμών που είναι ασυμβίβαστες με τους κανόνες της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς. Θα βγάλουμε την Τουρκία από την τρέχουσα παγκόσμια οικονομική κρίση με ήσυχη τη συνείδησή μας», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.  

«Ρεκόρ στις εμπορικές εξαγωγές»

Ο Ερντογάν αναγέρθηκε και στις εξαγωγές της Τουρκίας για το τρέχον έτος. «Πέρυσι, καταρρίψαμε το υψηλότερο ρεκόρ εξαγωγών στην ιστορία μας. Η Τουρκία έχει φτάσει σε αυτό το σημείο με ετήσιο ποσό 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τώρα έχουμε εξαγωγές 235 δισ. δολαρίων. Ο πρώτος μας στόχος είναι να διπλασιαστεί στα 500 δισεκατομμύρια δολάρια αργότερα», είπε, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ανεργίας που πλήττει την γείτονα χώρα. «Ενώ πολλές χώρες στον κόσμο είχαν προβλήματα στην απασχόληση, εμείς αυξήσαμε τις θέσεις εργασίας», ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Θα εξασφαλίσουμε δουλειά και φαγητό για όλους»

Μάλιστα, ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να κλείσει την ομιλία του λέγοντας ότι «είμαστε αυτοί που θα σώσουμε τον λαό μας από τις οικονομικές δυσκολίες με τα μέτρα που λάβαμε και θα λάβουμε και που θα εξασφαλίσουμε για όλους δουλειά και φαγητό».

Σημειώνεται ότι, ενόψει των επερχόμενων προεδρικών εκλογών στην Τουρκία το 2023, που εμφανίζουν τον τωρινό Πρόεδρο να είναι πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις και να απειλείται με ήττα στις κάλπες, ο Ερντογάν προσπαθεί να αντιστρέψει το κλίμα, παρουσιάζοντας στους Τούρκους πολίτες μια κατάσταση που αμφισβητείτε από τους πολιτικούς του αντιπάλους στο εσωτερικό της χώρας ως προς το κατά πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.