To οικονομικό χρέος του Συντηρητικού Κόμματος (UMP) «σκαρφάλωσε» στα 80 εκατομμύρια ευρώ με τα γαλλικά ΜΜΕ να επισημαίνουν ότι, ο πρώην ηγέτης της γαλλικής Δεξιάς, Ζαν Φρανσουά Κοπέ, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το άδειο ταμείο του UMP.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Figaro», η τριανδρία που έχει αναλάβει προσωρινά την ηγεσία του κόμματος - μέχρι το συνέδριο του UMP που θα διεξαχθεί το Φθινόπωρο- Αλέν Ζιπέ, Φρανσουά Φιγιόν και Ζαν Πιερ Ραφαρέν,διέταξε έλεγχο προκειμένου να γίνει μία αποτίμηση του χρέους και να υπάρξει διαφάνεια στα οικονομικά του κόμματος μετά το σκάνδαλο «Bygmalion» με τα πλαστά τιμολόγια που είδε το φως της δημοσιότητας.

Από τον έλεγχο που διέταξαν οι τρεις πρώην πρωθυπουργοί της Γαλλίας προέκυψε ότι το κόμμα της γαλλικής Δεξιάς έχει συσσωρεύσει χρέη ύψους 74,5 εκατομμυρίων ευρώ, τα περισσότερα από τα οποία αποκτήθηκαν επί προεδρίας Κοπέ (55 εκατομμύρια ευρώ όσο ήταν επικεφαλής). Για την εφημερίδα «Le Parisien»,είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που το UMP δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις τραπεζικές προθεσμίες.

Από τα 55 εκατομμύρια ευρώ που χρέωσε την γαλλική Δεξιά ο Κοπέ, τα 24 εκατομμύρια τα ξόδεψε η δεύτερη σύζυγός του, Νάντια, αλγερινής καταγωγής,η οποία θεώρησε σκόπιμο ότι,για να κάνει αεροπορικά ταξιδάκια, θα πρέπει να επιβαρυνθεί το Συντηρητικό Κόμμα.