Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς βρίσκεται καθ' οδόν προς το Κίεβο, μετέδωσε τα ξημερώματα της Πέμπτης το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF επικαλούμενο ασφαλή πηγή.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Όλαφ Σολτς και ο Μάριο Ντράγκι θα συνομιλήσουν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με αντικείμενο την ενίσχυση της βοήθειας στο Κίεβο, αλλά και στις διαδικασίες ένταξης στην ΕΕ.

Πρόσφατα ο Γάλλος ηγέτης είχε προειδοποιήσει ότι η ένταξη της Ουκρανίας στην Ένωση θα απαιτούσε χρόνια, προκαλώντας την αντίδραση του Κιέβου.

Ωστόσο, το Παρίσι είχε προκρίνει έναν άλλο μηχανισμό με τη βοήθεια του οποίου θα μπορούσε να επιτευχθεί η προετοιμασία της νέας κατάστασης.

«Ο Ουκρανός πρόεδρος και οι αξιωματούχοι του θα πρέπει να διαπραγματευτούν με τη Ρωσία», είχε πει ο Μακρόν,σε μια άλλη στιγμή, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Ρουμανία και τη Μολδαβία.




Ο Γάλλος πρόεδρος υιοθέτησε πιο σκληρή γραμμή απέναντι στη Ρωσία, επιδιώκοντας να κατευνάσει τις ανησυχίες στην Ουκρανία και σε ορισμένους Ευρωπαίους συμμάχους σχετικά με τη διφορούμενη στάση του απέναντι στη Μόσχα.

Το Κίεβο έχει ζητήσει ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας από τη Γερμανία, ενώ ο Μάριο Ντράγκι είχε προτείνει σχέδιο ειρήνης που τελικά απορρίφθηκε από τη Μόσχα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε χθες ότι έχει προσκληθεί στις προσεχείς συνόδους κορυφής της Ομάδας των Επτά και του ΝΑΤΟ.