Επίσκεψη του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς και του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι έχει προγραμματιστεί για αύριο, Πέμπτη στο Κίεβο.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Όλαφ Σολτς και ο Μάριο Ντράγκι θα συνομιλήσουν με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τις συνομιλίες να επικεντρώνονται στην ενίσχυση της βοήθειας στο Κίεβο, αλλά και στις διαδικασίες ένταξης στην ΕΕ.

Σημειώνεται πως πριν από λίγο καιρό, ο Γάλλος ηγέτης είχε προειδοποιήσει πως η ένταξη της Ουκρανίας στην Ένωση θα απαιτούσε χρόνια, γεγονός που είχε πυροδοτήσει την ενόχληση του Κιέβου.

Ωστόσο, το Παρίσι είχε προκρίνει έναν άλλο μηχανισμό με τη βοήθεια του οποίου θα μπορούσε να επιτευχθεί η προετοιμασία της νέας κατάστασης.

«Ο Ουκρανός πρόεδρος και οι αξιωματούχοι του θα πρέπει να διαπραγματευτούν με τη Ρωσία», είχε πει ο Μακρόν,σε μια άλλη στιγμή, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Ρουμανία και τη Μολδαβία.

Ο Γάλλος πρόεδρος υιοθέτησε μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι στη Ρωσία, επιδιώκοντας να κατευνάσει τις ανησυχίες στην Ουκρανία και σε ορισμένους Ευρωπαίους συμμάχους σχετικά με τη διφορούμενη στάση του απέναντι στη Μόσχα.

Όσον αφορά στον Σολτς, ενίσχυση της βοήθειας από τη Γερμανία είχε ζητήσει το Κίεβο, ενώ ο Μάριο Ντράγκι - από την πλευρά - είχε προτείνει σχέδιο ειρήνης που τελικά απορρήφθηκε από τη Μόσχα.