Στο στόχαστρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βρέθηκε ο πρέσβης επί τιμή, Γιαλίμ Εράλντ, ο οποίος πρόσφατα υποστήριξε πως «Η Ελλάδα έχει δίκιο» στο θέμα των νησιών του Αιγαίου, με αποτέλεσμα να προκληθούν σφοδρές αντιδράσεις από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

«Ο αγώνας με τον εχθρό έξω δεν είναι εύκολος. Αλλά δυστυχώς και στο εσωτερικό, βλέπετε πως εμφανίστηκε ένας πρώην πρέσβης που είναι και μέλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης», δήλωσε ο Ερντογάν, οποίος μάλιστα χαρακτήρισε τον Εράλντ «αγενή» επειδή δεν υιοθετεί τους ανυπόστατους νέο-οθωμανικούς ισχυρισμούς του.

Έξαλλος

«Είναι αγενής… Σηκώνεται και λέει σχετικά με τα νησιά πως αυτά αποτελούν δικαίωμα της Ελλάδας. Μα μπορείτε να το διανοηθείτε; Αυτός υπηρέτησε ως πρέσβης σε αυτή την χώρα. Μα μπορεί να υπάρξει από αυτούς πατριωτισμός; Μα αν αυτοί οι άνθρωποι αναλαμβάνουν τέτοιες θέσεις που πάει αυτή η χώρα;», διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε μέλη της νεολαίας του κόμματός του.

Σύμβουλος

Ο Εράλντ διετέλεσε στο παρελθόν σύμβουλος του Μεσούτ Γιλμάζ και της Τανσού Τσιλέρ, ενώ υπηρέτησε στην τουρκική μόνιμη αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη, στο ΝΑΤΟ, στις πρεσβείες της Ουάσιγκτον.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Εράλντ δήλωσε πως: «είτε μας αρέσει, είτε όχι, τα νησιά ανήκουν στην Ελλάδα», με αποτέλεσμα να βρεθεί το στόχαστρο του Ερντογάν και των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, που τον κατηγόρησαν ακόμη και για «ενδοτισμό».