Εξαιρετικά θολό φαντάζει πλέον το πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία, μετά το οριακό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου στις βουλευτικές εκλογές.

Η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν «Μαζί» κατάφερε να συγκεντρώσει τελικά το 25,75% των ψήφων και εξασφάλισε τη νίκη απέναντι στη «Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση» του Ζαν Λυκ Μελανσόν που έμεινε στη δεύτερη θέση με ποσοστό 25,66%. Τρίτο κόμμα αναδείχθηκε ο «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λε Πεν, συγκεντρώνοντας ποσοστό 18,68%, ενώ στην τέταρτη θέση βρέθηκαν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Ως εκ τούτου, η κατανομή των εδρών στον δεύτερο γύρο, την επόμενη Κυριακή, δεν μπορεί να προβλεφθεί με ασφάλεια, λόγω της οριακής διαφοράς των δύο πρώτων παρατάξεων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κοινοβουλευτική δύναμη της παράταξης του Μακρόν θα μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με την προηγούμενη Εθνοσύνελευση.

Καυτή ατζέντα

Το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι αν η παράταξη «Μαζί» θα συγκεντρώσει με τους Ρεπουμπλικάνους την πλειοψηφία. Αν συμβεί αυτό, ο πρόεδρος Μακρόν θα «υποχρεωθεί» να συγκυβερνήσει μαζί τους. Άλλωστε, δίχως κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει την πολιτική του ατζέντα. Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, οι παρεμβάσεις στη φορολογία και οι αλλαγές στο σύστημα Πρόνοιας.

Θα έχει πρόβλημα

Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν δεν κερδίσει αυτοδύναμη πλειοψηφία, θα αναγκάζεται να συνάπτει περιστασιακές συμμαχίες στην Εθνοσυνέλευση για κάθε νομοσχέδιο.

Αν η αριστερή παράταξη εκλέξει τουλάχιστον 185 βουλευτές θα μπορεί να ζητά δημοψηφίσματα, καθώς και τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών ερευνών. Κάτι τέτοιο θα έδινε στον Ζαν Λυκ Μελανσόν τεράστια περιθώρια κοινοβουλευτικής πίεσης στον πρόεδρο.