Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στήριξε και τη Δευτέρα την Άγκυρα, επιμένοντας ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των συμμάχων».

 «Στόχος είναι να επιλυθούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό, και η Σουηδία με την Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό» πρόσθεσε ο επικεφαλής της Συμμαχίας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό της Σουηδίας.

 «Οι εν εξελίξει αλλαγές στους νόμους περί τρομοκρατίας, και στους κανονισμούς για τις εξαγωγές είναι ευπρόσδεκτες για την κάλυψη των ανησυχιών της Τουρκίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ» υποστήριξε. 


 Ο  Στόλτενμπεργκ δήλωσε δε ότι είναι «αδιανόητο» οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να μην υπερασπιστούν τη Σουηδία εάν δεχθεί επίθεση.

 Η Σουηδή πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Τουρκίας, είπε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

 Από πλευράς της, η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον δήλωσε ότι η Στοκχόλμη λαμβάνει «πολύ σοβαρά» υπόψη την ανησυχία της Τουρκίας σε σχέση με τις αιτήσεις ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

 «Τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία θα είναι πάροχοι ασφάλειας για την περιοχή, για ολόκληρο το ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας» πρόσθεσε η πρωθυπουργός της Σουηδίας.

 

Πηγή: skai.gr