Στο 90 και 1
Στο 90 και 1 Κώστας Γκόντζος Διονύσης Βερβελές
poutin
Διεθνή

Καθηγητής στο Γέιλ αποκαλύπτει το σχέδιο του Πούτιν: Θέλει να προκαλέσει πείνα για να δημιουργηθούν προσφυγικές ροές προς την ΕΕ

Τι υποστηρίζει καθηγητής του Γέιλ σχετικά με τα επόμενα σχέδια του Πούτιν.

Στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τα επόμενα σχέδιά του αναφέρεται σε μια σειρά αναρτήσεις του ο καθηγητής Ιστορίας του Γέιλ, Τίμοθι Σνάιντερ. Ο συγκεκριμένος καθηγητής υποστηρίζει ότι ο Ρώσος πρόεδρος στοχεύει στη δημιουργία προσφυγικών ροών, οι οποίες θα προκαλέσουν πιθανώς αποσταθεροποίηση εντός της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Σνάιντερ, σε αυτό αποσκοπεί ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Σνάιντερ στις αναρτήσεις του εξηγεί πώς θεωρεί ότι χρησιμοποιεί ο Πούτιν προς όφελός του την επισιτιστική ανασφάλεια, αποκαλώντας την «τελευταίο κεφάλαιο της πολιτικής της πείνας».

Οι αναρτήσεις του Σνάιντερ

«Η Ρωσία έχει ένα σχέδιο πείνας. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ετοιμάζεται να προκαλέσει λιμό σε μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου ως το επόμενο στάδιο του πολέμου του στην Ευρώπη», ανέφερε ο ειδικός στον απολυταρχισμό, επισημαίνοντας τη σημασία των εξαγωγών τροφίμων από την Ουκρανία για την τροφοδοσία του πλανήτη.

Οι τρεις βασικοί στόχοι
 

Ο ιστορικός εκτιμά ότι τρεις είναι οι βασικοί στόχοι του «σχεδίου πείνας» του Πούτιν:

Πρώτον, να σταματήσει τις εξαγωγές της Ουκρανίας σε μια προσπάθεια να τη διαλύσει ως κρατική οντότητα.

Δεύτερον, να προκαλέσει αστάθεια στην Ευρώπη με κύματα προσφύγων από περιοχές όπως η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή, που εξαρτώνται από τις εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.

Τρίτον, να χρησιμοποιήσει τη λιμοκτονία ως «υπόβαθρο για έναν διαγωνισμό προπαγάνδας».

«Όταν ξεκινήσουν οι αναταραχές για τα τρόφιμα και θα εξαπλώνεται ο λιμός, η ρωσική προπαγάνδα θα κατηγορήσει την Ουκρανία και θα ζητήσει την αναγνώριση των ρωσικών εδαφικών κατακτήσεων στην Ουκρανία και την άρση όλων των κυρώσεων», τονίζει ο καθηγητής του Γέιλ.