Σε μια σημαντική συμφωνία για μέτρα που στοχεύουν στον περιορισμό της ανεξέλεγκτης ένοπλης βίας στις ΗΠΑ, κατέληξε μια δικομματική ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, επικαλούμενη ως πηγή το Γαλλικό Πρακτορείο.


Αυστηρότεροι έλεγχοι για τους αγοραστές όπλων κάτω των 21 ετών

«Σήμερα, ανακοινώνουμε μια λογική, δικομματική πρόταση για να προστατέψουμε τα παιδιά της Αμερικής, να διατηρήσουμε τα σχολεία μας ασφαλή και να μειώσουμε την απειλή βίας σε ολόκληρη τη χώρα μας», ανέφερε η ομάδα των 20 Γερουσιαστών.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν αυστηρότερους ελέγχους ιστορικού για αγοραστές όπλων κάτω των 21 ετών και αυξανόμενους πόρους για τις Πολιτείες, ώστε να μην έχουν πρόσβαση σε όπλα άνθρωποι που είναι επικίνδυνοι για τους άλλους ή για τον εαυτό τους.


Διαδηλώσεις με κεντρικό αίτημα τη νομοθετική κινητοποίηση του Κογκρέσου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε ζητήσει πιο εκτεταμένα μέτρα για την οπλοκατοχή, μετά τα πρόσφατα αιματηρά ένοπλα επεισόδια, με χειρότερο το μακελειό σε δημοτικό σχολείο στο Τέξας, όπου έχασαν τη ζωή τους 19 παιδιά και δύο δάσκαλοι.

Υπενθυμίζεται ότι χτες είχαν προγραμματιστεί περισσότερες από 450 πορείες σε πολλές αμερικανικές πόλεις κατά της βίας από τη χρήση όπλων, με κεντρικό αίτημα τη νομοθετική κινητοποίηση του Κογκρέσου.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στην Ουάσιγκτον, αλλά σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, κάλεσαν τα μέλη του Κογκρέσου να ψηφίσουν νομοθεσία που θα έχει ως στόχο τον έλεγχο της βίας που προκαλείται από τη χρήση όπλων, μετά το μακελειό που έγινε τον προηγούμενο μήνα σε ένα δημοτικό σχολείο στο Τέξας.

Το σωματείο March for Our Lives (MFOL) που ιδρύθηκε από μαθητές που κατόρθωσαν να επιβιώσουν από το μακελειό που έγινε το 2018 σε ένα γυμνάσιο στο Πάρκλαντ της Φλόριντα, ανακοίνωσε ότι έχει προγραμματίσει περισσότερες από 450 πορείες για σήμερα, Σάββατο, συμπεριλαμβανομένων και εκδηλώσεων διαμαρτυρίας στη Νέα Υόρκη, στο Λος Άντζελες και στο Σικάγο.