Με γυμνάσια στη Βαλτική αντιδρά η Μόσχα μετά την απόφαση της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

 Δεκάδες ρωσικά πλοία έλαβαν μέρος την Πέμπτη σε στρατιωτικές ασκήσεις στη Βαλτική Θάλασσα. Σημειώνεται ότι το ΝΑΤΟ επίσης διεξάγει ετήσιες ναυτικές ασκήσεις στη Βαλτική, με την ονομασία «Baltops 22» που πρόκειται να συνεχιστούν έως τις 17 Ιουνίου.

 Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε σε δήλωση ότι τα πλοία του στόλου της Βαλτικής θα «εκτελούν εκπαιδευτικά καθήκοντα για την άμυνα των θαλάσσιων διαδρομών και των βάσεων του στόλου».

 Ανέφερε ότι 60 πλοία και 40 αεροσκάφη συμμετείχαν στους ελιγμούς που θα πραγματοποιηθούν επίσης στην ξηρά σε πεδία εκπαίδευσης στο ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ.

 Οι ασκήσεις του ρωσικού πολεμικού ναυτικού πραγματοποιούνται εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ Μόσχας και ΝΑΤΟ, μετά την απόφαση Ελσίνκι και Στοκχόλμης να υποβάλουν αίτηση ένταξη στη συμμαχία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 Εάν εγκριθεί η ένταξή Σουηδίας και Φινλανδίας -που αυτή τη στιγμή μπλοκάρεται από την Τουρκία- η Ρωσία θα γίνει η μόνη χώρα εκτός ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα.

 Σε ένδειξη υποστήριξης για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο αρχηγός του επιτελείου των ΗΠΑ στρατηγός Μαρκ Μάιλι βρέθηκε στη Στοκχόλμη το Σάββατο με το USS Kearsage, που είναι το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ που έδεσε ποτέ στη Στοκχόλμη.

 Στο μεταξύ, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Γκεράσιμοφ και ο Γάλλος ομόλογος του Τιερί Μπαρκάρντ, είχαν τηλεφωνική συνομιλία κατά την διάρκεια της οποίας συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία και στην περιοχή Σαλέχ της Δυτικής Αφρικής σύμφωνα με το TASS.