Επιμένει στο μπαράζ προκλήσεων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου και βρέθηκε στη Σμύρνη μαζί με τον ακροδεξιό κυβερνητικό εταίρο του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, και πλειάδα υπουργών προκειμένου να παρακολουθήσουν την άσκηση «Εfes 2022».

Ο ίδιος φορώντας μπλε τζόκεϊ και ένα μπουφάν του Ναυτικού, ο Ερντογάν συνομίλησε για λίγο με υπουργούς Άμυνας χωρών που παρευρέθηκαν, καθώς και με τους αρχηγούς των επιτελείων.

Σε ένα καλοστημένο σοου, εμφανίστηκε στην περιοχή άσκησης με ελικόπτερο CH-47 Chinook, το οποίο περιέγραψε ως «ιπτάμενο φρούριο». Έπειτα την ενημέρωση που του παρείχε οι ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν να βάλουν κατά των στόχων στο πλαίσιο της άσκησης, ενώ ο τούρκος πρόεδρος δεν έχασε την ευκαιρία να τοποθετηθεί στο τέλος εξαπολύοντας εκτός ορίων απειλές μαζί με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας.

Η εν λόγω στρατιωτική άσκηση έρχονται ως απάντηση στις διπλωματικές ήττες που δέχεται σταδιακά, καθώς και τη στήριξη των ΗΠΑ και ΕΕ στην Ελλάδα, όπου και ζητούν από την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις.

Την ίδια ώρα, σε απαντήσεις στην ακραία τουρκική προκλητικότητα έδινε το υπουργείο Εξωτερικών με την παρουσίαση 16 χαρτών στην προσπάθεια βαθύτερης κατανόησης από το ευρύτερο κοινό του τουρκικού αναθεωρητισμού.

«Σταματήσετε να εξοπλίζετε τα νησιά»

Ο Ερντογάν, επιμένοντας στους έωλους ισχυρισμούς του, κάλεσε την Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά, λέγοντας πως… δεν αστειεύεται, ενώ για ακόμη μια φορά επιτέθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Δεν κάνω πλάκα, μιλάω σοβαρά. Αυτοί οι άνθρωποι (σ.σ. οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας) είναι αποφασισμένοι, αν πουν κάτι, κρατούν τον λόγο τους».

Όπως είπε, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έδειξε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στον κόσμο κρέμονται από μια κλωστή. «Σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, λυπούμαστε που καταπατώνται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Κάποιοι Έλληνες πολιτικοί προσπαθούν να μπουν στην ατζέντα με λόγια και πράξεις που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα».


Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ερντογάν, είναι σαφές ότι δεν θα το καταφέρουν. «Θα δώσουν λογαριασμό γι’ αυτό ενώπιον της ιστορίας. Αφήνουμε στη διακριτική ευχέρεια της διεθνούς κοινότητας να ζητήσει εξουσιοδότηση για το Καστελόριζο, το οποίο απέχει λιγότερο από 2 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα μας στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά και να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες. Ο κ. Μητσοτάκης μάλλον κάνει τουριστικά ταξίδια στα νησιά» πρόσθεσε.