Η Ουκρανία θα εγκαινιάσει το «Βιβλίο Εκτελεστών», ένα σύστημα καταγραφής δηλαδή προκειμένου να συγκεντρωθούν στοιχεία για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττουν οι Ρώσοι, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι Ουκρανοί εισαγγελείς αναφέρουν ότι μετά την εισβολή έχουν καταγράψει περισσότερα από 1.200 φερόμενα εγκλήματα πολέμου στα οποία εμπλέκονται περισσότεροι από 600 ύποπτοι.

«Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει μια ειδική έκδοση, «Το Βιβλίο των Εκτελεστών», ένα σύστημα για να συγκεντρώνονται στοιχεία σχετικά με εγκληματίες πολέμου, εγκληματίες του ρωσικού στρατού», εξήγησε ο Ουκρανός πρόεδρος. Ο Ζελένσκι εκτίμησε ότι αυτό θα αποτελέσει βασικό στοιχείο της δέσμευσής του να λογοδοτήσουν οι Ρώσοι στρατιωτικοί που έχουν διαπράξει, όπως καταγγέλλει το Κίεβο, φόνους, βιασμούς και λεηλασίες.

«Θα είναι συγκεκριμένα στοιχεία για συγκεκριμένα πρόσωπα, ένοχα για συγκεκριμένα, σκληρά εγκλήματα κατά Ουκρανών», τόνισε ο Ζελένσκι, επικαλούμενος τη Μπούτσα, όπου ερευνητές εντόπισαν στοιχεία για μαζικές εκτελέσεις.


Σφοδρές μάχες

Παράλληλα, σφοδρές μάχες μαίνονται για τον έλεγχο του Σεβεροντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, με τη Μόσχα να ισχυρίζεται ότι έχει «απελευθερώσει» τις κατοικημένες περιοχές και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εξαίρει την «ηρωική» υπεράσπιση της πόλης αυτής στο Ντονμπάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κίεβο ισχυρίζεται πως έχει καταφέρει μεγάλες απώλειες στους Ρώσους. «Περισσότεροι από 31.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ζελένσκι χθες. «Από τις 24 Φεβρουαρίου η Ρωσία πληρώνει για αυτό τον εντελώς παράλογο πόλεμο με σχεδόν 300 ζωές στρατιωτών καθημερινά. Όμως θα έρθει η μέρα, ακόμη και για τη Ρωσία, που ο αριθμός των απωλειών θα είναι απαράδεκτος», τόνισε χαρακτηριστικά στη συνέχεια.