boris
Διεθνή

Τζόνσον: Ανασχηματισμό «μαγειρεύει» ο Βρετανός πρωθυπουργός - «Δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής», αναφέρει το Politico

Τα αντίποινα που ετοιμάζει ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ μετά το ηχηρό «αντάρτικο» πολλών βουλευτών του

Επειτα από μήνες σκανδάλων, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έσωσε το «κεφάλι» του κερδίζοντας στην ψηφοφορία επί πρότασης μομφής.

Δυόμισι χρόνια μετά την θριαμβευτική του νίκη στις εκλογές, ο 57χρονος πρωθυπουργός παραμένει βουτηγμένος στην υπόθεση «partygate», τα πάρτι που οργανώνονταν συστηματικά στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά της διάρκεια ισχύος αυστηρών lockdown για τους υπόλοιπους Βρετανούς. Και η χθεσινή ψηφοφορία ανέδειξε τα βαθιά ρήγματα στους κόλπους του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος.

Από τους 359 βουλευτές των Τόρις που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία, 211 έδωσαν την εμπιστοσύνη τους στον πρωθυπουργό και 148 την αρνήθηκαν, δηλαδή το 41% των ψηφισάντων: ο αριθμός τους είναι επαρκής για να παραλύσει την λειτουργία της κυβέρνησης.

Απειλές για ανασχηματισμό

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός θα απευθύνει σήμερα έκκληση στους υπουργούς του να βοηθήσουν τους «σκληρά εργαζόμενους Βρετανούς να ανταποκριθούν στο πιεστικό κόστος ζωής και να τον αφήσουν να συνεχίσει τη δουλειά του».

Όσο για τους 148 «αντάρτες» του κόμματός του, ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ αναλαμβάνει δράση αφού πλέον ξέρει τους εχθρούς του. Την ίδια ώρα, οι σύμμαχοί του ζητούν από τους 148 βουλευτές που τον καταψήφισαν να «υποχωρήσουν».

Εντωμεταξύ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας απειλεί με ανασχηματισμό καθώς δεν μπορεί να περιστοιχίζεται από στελέχη που ανά πάσα στιγμή μπορούν να του σκάψουν τον λάκκο, όπως αναφέρει η εφημερίδα Daily Mail.

«Σοβαρό το πλήγμα για τον Τζόνσον»

Ο πρώην ηγέτης των Συντηρητικών Γουίλιαμ Χέιγκ με άρθρο του στους Times σχολιάζει ότι «αν και ο Τζόνσον επιβίωσε πολιτικά, το πλήγμα που έχει γίνει στην πρωθυπουργία του είναι σοβαρό».

«Η απόρριψη του Τζόνσον από το κόμμα είναι σε μεγαλύτερο επίπεδο από αυτό που έχει υποστεί και αντέξει οποιοσδήποτε άλλος ηγέτης των Τόρις», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Συντηρητικός επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας, Τομπάιας Έλγουντ, τονίζει ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «δεν είναι ήττα, αλλά δεν είναι και νίκη», προσθέτοντας ότι πρόκειται για «αναβολή εκτέλεσης».

Politico: Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής

Όπως αναφέρει το «Politico», ενώ οι σύμμαχοι του Τζόνσον υποστήριζαν χθες πως η νίκη έστω και με μία ψήφο διαφορά θα αποτελούσε επιτυχία -μία ψήφος είναι αρκετή, οπότε το 60% είναι μια χαρά, o αριθμός των ανταρτών υποδηλώνει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής.

«Έχει 148 μαχαιριές πάνω του», είπε ένας άλλος αξιωματούχος, αναφερόμενος στις ψήφους δυσπιστίας κατά της ηγεσίας του Τζόνσον. «Λίγες έντιμες μαχαιριές στο μπροστινό μέρος και πάρα πολλές άλλες στο πίσω μέρος», προσθέτει.

«Δεν είμαι σίγουρος πως έχει υπάρξει κυβέρνηση που δεν είδε τη δημοτικότητά της να καταρρέει στα μέσα της θητείας της», υπογράμμισε ένας άλλος πιστός υπουργός.

«Νομίζω ότι οι βουλευτές που ψήφισαν κατά του Μπόρις Τζόνσον ήταν ένα μείγμα από σκληροπυρηνικούς και άλλους που πιστεύουν ότι δεν τους έδωσαν κάποιο ανώτερο αξίωμα. Αλλά κέρδισε και έχει τώρα μια σαφή χρονική περίοδο για να αλλάξει τα πράγματα και να συσπειρώσει το κόμμα», δήλωσε επιπρόσθετα.