Μπρος των ευθυνών του θα βρεθεί απόψε ο Βρετανός πρωθυπουργός μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε σε βάρος του.
Η ψηφοφορία θα είναι μυστική και θα διεξαχθεί στο Γουέστμινστερ, μεταξύ 18:00 και 20:00 (ώρα Αγγλίας), με την καταμέτρηση να γίνεται αμέσως μετά.

Ο Μπόρις Τζόνσον χρειάζεται τους περισσότερους βουλευτές των Τόρις να ψηφίσουν υπέρ του και να του δώσουν την εμπιστοσύνη τους για να συνεχίσει το έργο του. Σε διαφορετική περίπτωση ο Τζόνσον θα απαλλαγεί από τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός και θα ξεκινήσει η διαδικασία αντικατάστασής του.
Ήδη τα βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν τους πιθανούς διαδόχους του Μπόρις Τζόνσον, θεωρώντας ότι το κλίμα στη χώρα είναι εναντίον.

Αυτοί είναι οι πιθανοί αντικαταστάτες του

jeremi_hurt

Τζέρεμι Χαντ (Πιθανότητες 10/3)
Ο Τζέρεμι Χαντ, πρώην υπουργός Υγείας επί της Τερέζα Μέι, θεωρείται ο επικρατέστερος που θα αντικαταστήσει τον Μπόρις Τζόνσον. Ο νυν πρωθυπουργός τον είχε κερδίσει στην κούρσα για την ηγεσία των Τόρις το 2019. Έκτοτε, ως πρόεδρος της Επίλεκτης Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Περίθαλψης έχει στρέψει πολλές φορές τα πυρά εναντίον της κυβέρνησης, για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Ωστόσο, έχει δηλώσει πως «δεν είναι η σωστή στιγμή για αλλαγή ηγεσίας», λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

liz_trus
Λιζ Τρας (Πιθανότητες 6/1)
Η Λιζ Τρας, νυν υπουργός Εξωτερικών, έχει μια ισχυρή βάση υποστηρικτών μέσα στο κόμμα των Τόρις. Έχει διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στην αντιμετώπιση της Βρετανίας προς τη Ρωσία, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η ίδια, βέβαια, δηλώνει ότι ο Μπόρις Τζόνσον «έχει την εμπιστοσύνη της στο 100%».

risi

Ρίσι Σουνάκ (Πιθανότητες 7/1)
Ο Ρίσι Σουνάκ, νυν υπουργός Οικονομικών και «Καγκελάριος του Θησαυροφυλακίου», θεωρούνταν από καιρό ως ο φυσικός κληρονόμος για να διαδεχθεί τον Τζόνσον ως μελλοντικός ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος. Ωστόσο, έχουν περάσει δύο μήνες που η αντιμετώπιση στο πρόσωπό του είναι «μουδιασμένη» μετά τις αντιδράσεις σχετικά με το φορολογικό καθεστώς της συζύγου του και την αποκάλυψη ότι είχε αμερικανική πράσινη κάρτα ενώ ήταν ακόμη υπουργός Οικονομικών. Αλλά τα χαμηλά φορολογικά «θατσερικά» του ένστικτα, τον καθιστούν ιδιαίτερα δημοφιλή μεταξύ των μελών των Συντηρητικών και η δημοτικότητά του ανέβηκε ξανά τον τελευταίο καιρό, μετά τις εξαγγελίες του για την αντιμετώπιση των κρίσεων στην καθημερινότητα των Βρετανών.

nantim_hanaui

Ναντίμ Ζαχάουι (Πιθανότητες 14/1)
Ο Ναντίμ Ζαχάουι, νυν υπουργός Παιδείας, θεωρείται ως «δικλείδα ασφαλείας» για τους Συντηρητικούς. Ωστόσο και αυτός υπερασπίστηκε σθεναρά τον Μπόρις Τζόνσον καθ’ όλη τη διάρκεια του σκανδάλου «Partygate» με τακτικές εμφανίσεις στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, όλους τους μήνες μετά τις αρχικές αποκαλύψεις για το πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ.

satzid

Σατζίντ Τζαβίντ (Πιθανότητες 16/1)
Ο Σατζίντ Τζαβίντ έχει διατελέσει πλέον σε όλα τα ανώτατα αξιώματα του κράτους, καθώς επανήλθε στο υπουργικό συμβούλιο του Τζόνσον ως υπουργός Υγείας το καλοκαίρι του 2021 καθώς άρθηκαν οι περιορισμοί για τον Covid. Είναι ακόμη ένα μέλος των Τόρις που τόνισε την αφοσίωσή του στον πρωθυπουργό της Βρετανίας, δηλώνοντας ότι η ψήφος εμπιστοσύνης είναι μια «ευκαιρία… να τραβήξουμε μια κόκκινη γραμμή σε όλα αυτά».


Αν και η ψήφος θα είναι μυστική, αρκετοί είναι οι βουλευτές που έχουν εκφράσει δημόσια τι θα ψηφίσουν. Όπως ο Ντάγκλας Ρος, ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος της Σκωτίας, ο οποίος είπε ανοιχτά ότι θα ψηφίσει υπέρ της μομφής του Μπόρις Τζόνσον.