Για το ενδεχόμενο πρότασης μομφής ακόμη και εντός της εβδομάδας από αντάρτες βουλευτές των κυβερνώντων Συντηρητικών λόγω της εμπλοκής του στο “Partygate” που έχει προκαλέσει πλήγμα στην εικόνα των Torries μαζί με τις αποτυχίες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, της ακρίβειας και της ενέργειας ετοιμάζεται ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

Ειδικότερα, οι εκ των Συντηρητικών που απαιτούν την αποπομπή του, βρίσκονται αρκετά κοντά στο στόχο τους, καθώς απαιτούνται 54 υπογραφές για να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας, όπως δήλωσε πηγή από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, που επέμεινε ότι ο Τζόνσον είναι βέβαιος ότι θα ξεπεράσει τον σκόπελο αν γίνει η ψηφοφορία σύμφωνα με ένα σενάριο την Τετάρτη στο βρετανικό κοινοβούλιο. Βουλευτής που δραστηριοποιείται κατά του Τζόνσον είπε, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, ότι κατά τη γνώμη του οι «αντάρτες» βουλευτές έχουν ήδη συγκεντρώσει τις υπογραφές για την πρόταση μομφής, την οποία αναμένεται να στηρίξει σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με το καταστατικό των Torries, n μόνον ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922, Γκρέιαμ Μπράντι, γνωρίζει πόσοι βουλευτές έχουν καταθέσει τις σχετικές επιστολές ζητώντας την αποχώρηση του Τζόνσον. Μόλις συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός, η πρώτη κίνηση του Μπράντι θα είναι να ενημερώσει τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια θα ορίσει την ημερομηνία ψηφοφορίας. Εκπρόσωπος του Τζόνσον αρνήθηκε, πάντως,να σχολιάσει.

Ο Τζόνσον «δεν πάει πουθενά»

Σε περίπτωση που κατατεθεί η πρόταση μομφής, χρειάζονται 180 Συντηρητικοί βουλευτές να ταχθούν κατά του Βρετανού πρωθυπουργού, για να απομπεφθεί. Βέβαια, σύμμαχοι του Τζόνσον δηλώνουν πεπεισμένοι ότι ο πρωθυπουργός, που επιμένει στην άρνησή του να παραιτηθεί, θα κερδίσει στην ψηφοφορία, όποτε γίνει αυτή και δεν θα μπορέσει να κατατεθεί βάσει των κανονισμών του κόμματος νέα πρόταση μομφής εις βάρος του προτού περάσει ένας χρόνος.

«Μετά τους 12 μήνες [ο Τζόνσον] θα είναι πολύ κοντά στις βουλευτικές εκλογές, άρα πιθανώς θα υπάρχει πολλή απροθυμία να τον απομακρύνουν τότε. Ο Μπόρις δεν πάει πουθενά και θα μας οδηγήσει στις επόμενες εκλογές, δήλωσε υποστηρικτής του, πρώην υπουργός, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο Sky News.