O συντονιστής του ΟΗΕ για την κρίση στην Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή, δήλωσε πως «ο πόλεμος δε θα έχει νικητή», με αφορμή την συμπλήρωση 100 ημερών από την εισβολή στην Ουκρανία.

«Ο πόλεμος αυτός δεν έχει και δεν θα έχει νικητή», σημειώνει ο Αμίν Αουάντ σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Έχουμε ανάγκη για ειρήνη. Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει», προσθέτει, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα βρίσκονται σε νεκρό σημείο εδώ και εβδομάδες.

Όπως υποστηρίζει ο Αουάντ, η εισβολή στην Ουκρανία, η οποία άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου, «είχε βαρύ τίμημα για τον άμαχο πληθυσμό»,μιλώντας για «καταστροφές, καταστροφές στις πόλεις και τα χωριά», όπως και «ζωών, σπιτιών, δουλειών» και για «χαμένες προοπτικές».

«Η κατάσταση στο ανατολικό τμήμα είναι πραγματικά δύσκολη», σημείωσε την Τετάρτη ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό μέσο Newsmax, υπογραμμίζοντας ότι «60 ως 100 στρατιώτες πέφτουν νεκροί κάθε μέρα στο πεδίο των μαχών και περίπου 500 τραυματίζονται».

«Σε λίγο περισσότερο από τρεις μήνες, σχεδόν 14 εκατομμύρια Ουκρανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά», συνεχίζει ο συντονιστής, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο «άνευ προηγουμένου στην ιστορία».

Παράλληλα, σε σχέση με τις εξαγωγές, ο Αουάντ υπογράμμισε ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερες συνομιλίες για να επιτευχθεί μια συμφωνία, που θα επιτρέπει τις εξαγωγές από τη Ρωσία στο πλαίσιο μιας προβλεπόμενης συμφωνίας για την επανάληψη των ουκρανικών εξαγωγών τροφίμων.

«Η Ρωσία συμφώνησε κατ'αρχήν ότι θα συναινέσει σε αυτό, ωστόσο πρέπει να γίνουν περισσότερες διαπραγματεύσεις ώστε επίσης (...) να διευκολυνθούν οι εξαγωγές της Ρωσίας», σημείωσε ο Άουαντ σε διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων από την έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.