Σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τα αλλεπάλληλα ραπίσματα που δέχεται από τη διεθνή κοινότητα κι ενώ συνεχίζεται η εκστρατεία διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων από μέρους της Αθήνας.

Οι σύμμαχοι της Ελλάδας πληθαίνουν και η απομόνωση της Τουρκίας μεγαλώνει, με την Κομισιόν να είναι η τελευταία που παίρνει θέση για την τουρκική παραβατικότητα και τις ανεκδιήγητες διεκδικήσεις των γειτόνων.

Οι «επιθετικές» κινήσεις της Τουρκίας, δεν είναι άσχετες με την ισχυροποίηση της Ελλάδας στη διεθνή σκακιέρα, αλλά και με την ανάγκη του Ερντογάν να απευθυνθεί και στο εσωτερικό της χώρας του, όπου η οικονομία πνέει τα λοίσθια και πραγματοποιούνται εκλογές τον επόμενο χρόνο (με βάση το μέχρι στιγμής προγραμματισμό).

Ο τούρκος πρόεδρος, βλέποντας το κόμμα του στις δημοσκοπήσεις να καταγράφει ιστορικά χαμηλά, αντιλαμβάνεται ότι η πόλωση γύρω από εθνικά θέματα είναι ίσως η μόνη λύση για να δημιουργήσει μια συσπείρωση γύρω από το πρόσωπό του.

Καταρρέει η τουρκική λίρα 

Την ίδια ώρα, η τουρκική λίρα καταρρέει, με τον πληθωρισμό επισήμως να έχει εκτοξευθεί στο 73,5%, σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τον κλοιό για τον Ερντογάν και φέρνοντάς τον στο χείλος της κατάρρευσης.

Εκλογές επιβίωσης

Η Τουρκία δεν αναμένεται να αλλάξει τους τόνους, καθώς και η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ταγίπ Ερντογάν για αυτό που αντιλαμβάνεται ως ψαλίδισμα του περιφερειακού ρόλου της χώρας, ενώ η Ελλάδα αναβαθμίζεται, ανέφερε στην ΕΡΤ, ο Σωτήρης Σέρμπος.

Είτε οι εκλογές στην Τουρκία γίνουν τον Ιούνιο του 2023 είτε νωρίτερα, όπως προφητεύουν τα σενάρια, πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι οι κάλπες κρίνουν την επιβίωση του Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνει επίσης ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο Θράκης.