Σε εξέλιξη βρίσκοντα στη Βρετανία οι λαμπρές τετραήμερες εορτάστικες εκδηλώσεις για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ, δηλαδή για τα 70 χρόνια της στον θρόνο. 

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, με ένα συγκινητικό βίντεο θυμήθηκε τις προσωπικές του αναμνήσεις από τη συνάντηση με τη βασίλισσα Ελισάβετ, με την οποία δήλωσε πως έχει δημιουργήσει μια ιδιαίτερη σχέση. 

«Όταν είσαι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών συναντάς πολλούς αξιόλογους ανθρώπους και προσπαθείς, υπό όλες τις συνθήκες, να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου. Αλλά αυτό είναι πιο δσύσκολο από ό,τι νομίζεις όταν επισκέπτεσαι την Αυτού Μεγαλειότητα. Πριν αναλάβω τα καθήκοντά μου, η Μισέλ κι εγώ δεν είχαμε πάει σε πολλά παλάτια, οπότε δεν ήμασταν σίγουροι για το τι να περιμένουμε στο πρώτο μας ταξίδι στο Μπάκιγχαμ. Αλλά δεν χρειάστηκε να ανησυχούμε».
president-barack-obama-and-michelle-obama-greet-queen-news-photo-1654163068

«Μου θύμισε λίγο τη γιαγιά μου - Έχουμε δημιουργήσει μια ιδιαίτερη σχέση»

Και συνεχίζει: «Η Αυτού Μεγαλειότητα μας ηρέμησε με τη χάρη και τη γενναιοδωρία της, σε τέτοιο βαθμό που έφυγα με τη σκέψη πως μου θύμιζε πραγματικά λίγο τη γιαγιά μου και στα χρόνια που πέρασαν από τότε θέλω να πιστεύω πως η βασίλισσα Ελισάβετ κι εγώ έχουμε δημιουργήσει μια δική μας ιδιαίτερη σχέση. Σίγουρα μπορώ να πω ότι η γνωριμία μαζί της ήταν ένα από τα μεγαλύτερα προνόμια των χρόνων μου στο αξίωμα και έμαθα τόσα πολλά βλέποντας το παράδειγμα που έδινε σε όλους εμάς που είχαμε το προνόμιο να υπηρετήσουμε».
3b798f115b54a9ecb0e23643a30e5aff--prince-phillip-prince-william-and-kate
 

«Μεγαλειοτάτη, θα ήταν υποτιμητικό να πούμε ότι ο κόσμος έχει αλλάξει λίγο στις επτά δεκαετίες από τότε που ήρθατε για πρώτη φορά στην εξουσία, αλλά ο χαρακτήρας σας δεν άλλαξε ποτέ. Η αταλάντευτη διακυβέρνηση μιας από τις σημαντικότερες δημοκρατίες μας έκανε τον κόσμο ασφαλέστερο και πιο ευημερούντα μέσα σε πόλεμο και ειρήνη, σε περιόδους αντιξοότητας και σε περιόδους ευημερίας.

Η ζωή σας ήταν ένα δώρο, όχι μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και για τον κόσμο, και με ευγνωμοσύνη για την ηγεσία σας και την καλοσύνη που δείξατε σε μένα και την οικογένειά μου, λέω, μακάρι το φως του στέμματός σας να συνεχίσει να βασιλεύει».

Το μήνυμα του Μπάρακ Ομπάμα που μεταδόθηκε από το BBC