Συνεχίζονται οι σκληρές μάχες σε αρκετές πόλεις της Ουκρανίας με τις ρωσικές δυνάμεις να δείχνουν ανελέητες στο πέρασμά τους. Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ, διά στόματος Μπάιντεν δεσμεύονται για αποστολή βοήθειας και πιο συγκεκριμένα σύγχρονου οπλισμού, ενώ παράλληλα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλεί τη Δύση να ενισχύσει τη χώρα του με κατάλληλο οπλισμό, ώστε οι ουκρανικές δυνάμεις να πάρουν πίσω τα χαμένα εδάφη και να απελευθερώσουν τον μέγιστο αριθμό των Ουκρανών πολιτών.

Οι Ρώσοι έχουν ενισχύσει τις θέσεις τους στην περιοχή του Ντονμπάς ενώ βολιδοσκοπούν την προσάρτηση περιοχών όπως της Χερσώνας.

Ικανοποίηση για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευρωπαϊκή απόφαση περί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ασκώντας όμως και κριτική για τη μεγάλη καθυστέρηση στην επιβολή των νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Πρόοδος των ουκρανικών δυνάμεων

Παράλληλα, σε μήνυμά του τη νύχτα ο Ζελένσκι διαβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις της χώρας του, παραμένουν κυρίαρχες και σημειώνουν πρόοδο στο νότο, κοντά στη Χερσώνα, ενώ προελαύνουν στο μέτωπο του Χαρκόβου.

Όπλα από Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν με άρθρο του στους New York Times ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν τον ουκρανικό στρατό με προηγμένους εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών προσαρμοσμένοι σε ελαφριά τεθωρακισμένα, πυρομαχικά, ραντάρ του πυροβολικού και επιτήρησης του εναέριου χώρου, αντιαρματικά όπλα και άλλα, ως μέρος του νέου πακέτου αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 700 εκατ. δολαρίων.

Τα συστήματα με τους εκτοξευτήρες πυραύλων έχουν μεν δραστικό βεληνεκές περίπου 80 χιλιομέτρων, αλλά δεν πρόκειται για όπλα με μεγάλη ακτίνα δράσης, αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων, που διαθέτουν οι ΗΠΑ στο οπλοστάσιό τους. Κι αυτό διότι η Ουάσιγκτον δεν θέλει να εμφανιστεί ότι προμηθεύει την Ουκρανία με όπλα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για πλήγματα εντός του ρωσικού εδάφους, κάτι που ίσως θα θεωρούνταν ως άμεση εμπλοκή τους στον πόλεμο.

«Δεν ενθαρρύνουμε την Ουκρανία και δεν δίνουμε στην Ουκρανία τα μέσα για να προχωρά σε πλήγματα πέραν των συνόρων της» σημείωσε ο Μπάιντεν.

Μαίνονται οι μάχες

Κι ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις δείχνουν σθεναρή αντίσταση, οι Ρώσοι ελέγχουν από χθες, ύστερα από σειρά βομβαρδισμών και στρατιωτικών επιχειρήσεων το μισό Σεβεροντονέτσκ, μία πόλη στρατηγικής σημασίας στο Λουχάνσκ, ακριβώς πάνω στη γραμμή του ανατολικού στην Ουκρανία.

Ο δήμαρχος του Σεβεροντονέτσκ Αλεξάντρ Στριούκ είπε χαρακτηριστικά ότι «η γραμμή του μετώπου έκοψε την πόλη στα δύο, αλλά η πόλη αμύνεται ακόμη».

Όπως δήλωσε ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ Σέρχι Γκαϊντάι, οι Ρώσοι βομβάρδισαν χθες μια δεξαμενή νιτρικού οξέος, συνεχίζοντας, ως φαίνεται, τις επιθέσεις για την κατάληψη όλης της πόλης.

Αλλά και στο νότο, η προσπάθεια της Μόσχας να κατοχυρώσει τα εδαφικά της κέρδη εντείνεται. Ο φιλορώσος αξιωματούχος Κίριλ Στρεμούσοφ αναπληρωτής επικεφαλής της Στρατιωτικής και Πολιτικής Διοίκησης της Χερσώνας δήλωνε ότι η συγκεκριμένη περιφέρεια, ακριβώς πάνω από την Κριμαία θα προσχωρήσει σύντομα στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Πάντως, αργά χθες βράδυ ουκρανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι υπάρχει «διακοπή όλων των επικοινωνιών» στη Χερσώνα και πως οι κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ και σε δίκτυα ουκρανικής κινητής τηλεφωνίας.