Την Τουρκία, θα επισκεφθεί στις 8 Ιουνίου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, συνοδευόμενος από στρατιωτική αντιπροσωπεία, προκειμένου να συζητήσει την δημιουργία «ασφαλών θαλασσίων διαδρόμων» για την μεταφορά των σιτηρών που πήρε η Ρωσία από την κατεχόμενη Ουκρανία.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ,  Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε επί του θέματος στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ότι η χώρα του επιδιώκει «την δημιουργία κέντρου εποπτείας των διαδρόμων στην Κωνσταντινούπολη». Ο Τσαβούσογλου πάντως δεν διευκρίνισε ποια μορφή θα έχει η παρακολούθηση των διαδρόμων, ούτε τον ακριβή ρόλο της Τουρκίας.

Ο ίδιος τόνισε πάντως ότι η Μόσχα ζητά την άρση ορισμένων δυτικών κυρώσεων που αφορούν στον ασφαλιστικό τομέα, καθώς θα πλήξουν τα πλοία που θα συμμετέχουν στο σχεδιαζόμενο θαλάσσιο δίκτυο, ενώ η Ουκρανία δεν θέλει τα ρωσικά πολεμικά πλοία να πλησιάσουν το λιμάνι της Οδησσού.

Σαουδική Αραβία

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, έχει συμφωνηθεί η πραγματοποίηση επίσκεψης του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην Τουρκία στο προσεχές διάστημα, ωστόσο, δεν έχει ορισθεί ακόμη η ημερομηνία. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι προσπάθειες για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Σαουδική Αραβία προχωρούν γρήγορα.