Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Βασίλης Σκουρής Σωτήρης Ξενάκης
azof
Διεθνή

Ρωσία: Μέλη του τάγματος Αζόφ που πολέμησαν στη Μαριούπολη κινδυνεύουν με θανατική ποινή

«Όλοι οι αιχμάλωτοι πολέμου βρίσκονται στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», ανέφερε στη ρωσική τηλεόραση ο Γιούρι Σιροβάτκο

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα των Ρώσων στα ουκρανικά εδάφη. Την ίδια ώρα, τη Δευτέρα ένας αξιωματούχος της αυτονομιστικής περιφέρειας του Ντονέτσκ, δήλωσε πως «οι μαχητές του τάγματος του Αζόφ, οι οποίοι παραδόθηκαν στη Ρωσία αφού πολέμησαν στη Μαριούπολη, θα δικαστούν και κινδυνεύουν με τη θανατική ποινή».

«Όλοι οι αιχμάλωτοι πολέμου βρίσκονται στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», ανέφερε στη ρωσική τηλεόραση ο Γιούρι Σιροβάτκο, ο «υπουργός Δικαιοσύνης» αυτής της αυτοανακηρυχθείσας «δημοκρατίας».

«Συγκεκριμένα, έχουμε 2.300 αιχμαλώτους πολέμου από το Αζοφστάλ», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας ότι το τάγμα «Αζόφ θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση» και για όλα τα μέλη του θα διενεργηθεί έρευνα ενόψει της δίκης τους. «Σε εμάς, τέτοιοι εγκληματίες τιμωρούνται με την εσχάτη των ποινών, τη θανατική ποινή», κατέληξε.

Οι μαχητές παραδόθηκαν στις δυνάμεις της Ρωσίας μετά από 3 μήνες πολέμου

Οι τελευταίοι υπερασπιστές της Μαριούπολης παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις στο διάστημα 16-20 Μαΐου, έπειτα από σφοδρές μάχες που κράτησαν τρεις μήνες.

Οι ρωσικές αρχές χαρακτηρίζουν «νεοναζιστές» τους μαχητές του Αζόφ, ενός τάγματος που ιδρύθηκε από Ουκρανούς εθνικιστές και αφήνουν να εννοηθεί ότι θα τους αντιμετωπίσουν ως εγκληματίες πολέμου και όχι ως αιχμαλώτους πολέμου.

Το Σάββατο, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ζήτησαν από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να απελευθερώσει αυτούς τους αιχμαλώτους.