Φιέστα για το «ένδοξο παρελθόν της Τουρκίας» έστησε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στους εορτασμούς για την 569η επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Από το αεροδρόμιο Ατατούρκ, όπου πραγματοποιήθηκε η γιορτή, ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε την άκρως επιθετική του ρητορική απέναντι στην Ελλάδα και μάλιστα δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι «ο Μωάμεθ δεν είχε αλώσει μόνο την Κωνσταντινούπολη, αλλά και την Πελοπόννησο και την Αθήνα.

Εκτός από τη φιέστα στο αεροδρόμιο, ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της γειτονικής χώρας. Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού διοργάνωσε μάλιστα πρωτοφανές σόου στην Αγιά Σοφιά. Ένα από τα βίντεο που προβλήθηκαν, περιλάμβανε σκηνές με θέμα την Άλωση, με τον Μωάμεθ Β' τον Πορθητή τρισδιάστατο πάνω σε άλογο, κανόνια, στρατιώτες και πολεμικά πλοία γύρω από τον εμβληματικό ναό. Ανάλογο σόου στήθηκε και στον πύργο του Γαλατά.



Τι είπε στην ομιλία του

«Γνωρίζετε πως ο σουλτάνος Μωάμεθ ο Πορθητής δεν είναι μόνο κατακτητής της Κωνσταντινούπολης αλλά και ο κατακτητής της Σερβίας, της Πελοποννήσου, της Αθήνας, της Βλαχίας, της Μολδαβίας, της Βοσνίας, της Ερζεγοβίνης και της Αλβανίας», δήλωσε ο Ερντογάν κατά την ομιλία του στο αεροδρόμιο Ατατούρκ.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε ευθέως στη χώρα μας και είπε πως στόχος είναι έως το 2053 η Τουρκία να γίνει ισχυρή δύναμη. «Όπως οι πρόγονοι μας έθαψαν το Βυζάντιο, ας ελπίσουμε ότι σήμερα χτίζοντας το όραμα μας για το 2053 καταφέρουμε και εμείς να βάλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους σημερινούς Βυζαντινούς που στήνουν ίντριγκες εναντίον μας», τόνισε χαρακτηριστικά.