erdogan
Διεθνή

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία - Προκλήσεις Ερντογάν και επίθεση σε Μητσοτάκη, παράνομες NAVTEX για «Τσεσμέ» κι ασκήσεις στο Αιγαίο

Λιμενικό και στρατός βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή

Οι NAVTEX για έρευνες και ασκήσεις με τις οποίες η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει την εικόνα ενός διχοτομημένου Αιγαίου, έχουν θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα τις ελληνικές δυνάμεις.

Συνοριοφυλακή και Λιμενικό βρίσκονται σε συναγερμό για την αντιμετώπιση προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιεί για να κλιμακώσει την πίεση στην Αθήνα.

Η Άγκυρα συνεχίζει να ανεβάζει το θερμόμετρο στο Αιγαίο αμφισβητώντας ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στέλνοντας με παράνομη NAVTEX το υδρογραφικό Τσεσμέ στην καρδιά του Αιγαίου. Με την εξόφθαλμα παράνομη οδηγία προς ναυτιλομένους η Τουρκία δέσμευσε δύο περιοχές από τις 28 Μαΐου έως και τις 14 Ιουνίου για υδρογραφικές έρευνες του πλοίου του τουρκικού στόλου Τσεσμέ.

Την ίδια ώρα το μεγαλύτερο μέρος του τουρκικού στόλου πέρασε από το στενό της Χίου πλέοντας προς τον κόλπο του Ντογκάνμπεϊ όπου θα λάβει χώρα το αποβατικό κομμάτι της άσκησης ΕΦΕΣ στην οποία συμμετέχει και πυραυλάκατος της Λιβύης.

Ο υπουργός Εξωτερικών με παρέμβασή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» καλεί τους συμμάχους να μην ενδίδουν στους εκβιασμούς της Τουρκίας.

Νέες απειλές Ερντογάν κατά Μητσοτάκη

Σε προκλητικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας αλλά και προσωπικά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη επανήλθε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους καθώς επέστρεφε από το ταξίδι του στο Αζερμπαϊτζάν.

Όπως αναφέρει η Yeni Safak, «o Μητσοτάκης δεν είναι πλέον συνομιλητής μου. Γιατί; Αντιμετωπίζω ανθρώπους που ασκούν πολιτική με σωστό τρόπο. Θα μου μιλήσεις, θα φάμε, θα πούμε, «ας μην βάλουμε τρίτες χώρες ή πρόσωπα ανάμεσά μας», θα το υποσχεθείς. Θα περάσουν 15 μέρες μετά, θα πας στις ΗΠΑ, θα μιλήσεις κατά της Τουρκίας στο αμερικανικό Κογκρέσο. Τι είναι αυτό; Για το χειροκρότημα πήγε εκεί. Συγγνώμη. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα με αυτούς», ανέφερε.

«Yπάρχει μόνο ένα πράγμα να κάνουμε. Είμαστε φίλοι με αυτούς που είναι φίλοι μαζί μας, αλλά πρέπει να ξέρουν καλά πως θα κάνουμε ό, τι χρειάζεται με αυτούς που μας βλέπουν ως εχθρό», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Επιμένει στο βέτο για Σουηδία – Φινλανδία

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε ξανά και για τη στάση της Τουρκίας σχετικά με το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ επισήμανε και πάλι ότι η χώρα του δεν πρέπει να κάνει ξανά «το ίδιο λάθος» όπως με την Ελλάδα.

«Οι άνθρωποι που έκαναν την Ελλάδα να ξαναμπεί στο ΝΑΤΟ στο παρελθόν ήταν της ίδιας νοοτροπίας. Εκπρόσωποι αυτής της νοοτροπίας είχαν συμβουλεύσει και στο παρελθόν την Ελλάδα να επανέλθει στο ΝΑΤΟ. Άρα η πραγματική τακτική εκεί ήταν λάθος. Τώρα πληρώνουμε το τίμημα», είπε ο Ερντογάν. «Φυσικά, να πω και αυτό. Δεν είναι μόνο η Σουηδία, είναι και η Φινλανδία. Τώρα η Γερμανία κάνει το ίδιο λάθος, η Ολλανδία κάνει το ίδιο λάθος και η Γαλλία κάνει το ίδιο λάθος. Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ τους», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στη συνέχεια, διευκρίνισε ότι: «Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε το λάθος που έγινε στο παρελθόν σχετικά με τις χώρες που αγκαλιάζουν και τροφοδοτούν τέτοιους τρομοκράτες στο ΝΑΤΟ, το οποίο είναι ένας οργανισμός ασφαλείας. Τι ήταν αυτό; Συγκεκριμένα, η Ελλάδα είχε εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ στο παρελθόν και η τότε τουρκική διοίκηση άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ ξανά. Η Ελλάδα έλεγε τα ίδια, έλεγε ότι δεν θα γίνει τίποτα. Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα χρωστάει στην Ευρώπη 400 δισ. ευρώ, πάνω κάτω».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και πάλι στις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. «Λοιπόν, εναντίον ποιων δημιουργούνται αυτές οι βάσεις, γιατί υπάρχουν αυτές οι βάσεις; Να τι λένε: «Ενάντια στη Ρωσία…» Ψέματα… Δεν είναι ειλικρινείς», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.


Το καθεστώς σε 152 νησιά αμφισβητεί η Τουρκία

Την ίδια στιγμή στον τουρκικό Τύπο αναζωπυρώνεται η μυθοπλαστική συζήτηση περί 152 νησιών στο Αιγαίο των οποίων η κυριαρχία δεν έχει καθοριστεί.

Η Τουρκία αμφισβητεί συνολικά το καθεστώς 152 νησιών από το βόρειο Αιγαίο ως την Κρήτη ανάμεσα τους οι Οινούσσες, η Στρογγύλη, το Φαρμακονησί, η Σαμοθράκη, η Λέσβος, η Ικαρία, η Σάμος, η Ρόδος, η Κως και η Λήμνος.

Οξύνει την κατάσταση ο Ερντογάν

Η Τουρκία προχωρά από σήμερα, 29 Μαΐου, ημέρα συμβολική για τον ελληνισμό, σε άτυπο «αποκλεισμό» του Ανατολικού Αιγαίου έως τις 14 Ιουνίου, για άσκηση έρευνας, διάσωσης και προστασίας του περιβάλλοντος με το πολεμικό της ναυτικό και αεροπορία.

Με παράνομη ΝΟΤΑΜ στην οποία έχει αντιδράσει η Αθήνα, η Άγκυρα αμφισβητώντας έμπρακτα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, δεσμεύει πέντε περιοχές από βορρά προς νότο στο Αιγαίο, τις οποίες συνδέει και με διαδρόμους από τους οποίους ζητά από τα πολιτικά και εμπορικά μέσα να τηρούν αποστάσεις 1 και 3 ναυτικών μιλίων.

Στη φύλαξη των συνόρων στον Έβρο τα τεθωρακισμένα οχήματα αναγνωρίσεως

Στον Έβρο η ανάληψη επιχειρησιακών καθηκόντων των νεοαποκτηθέντων τεθωρακισμένων τροχοφόρων οχημάτων αναγνωρίσεως M1117 του Στρατού Ξηράς, τα οποία παραχωρήθηκαν δωρεάν στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος πλεονάσματος αμυντικού υλικού των ΗΠΑ, ενισχύει ακόμη περισσότερο την αμυντική θωράκιση της χώρας.

Παράνομη NAVTEX για υδρογραφικές έρευνες με το Τσεσμέ

Εκτός από τη δέσμευση περιοχών για πραγματοποίηση ασκήσεων έρευνας και διάσωσης στο κεντρικό Αιγαίο, ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η απόφαση της Άγκυρας να εκδώσει παράνομη NAVTEX για υδρογραφικές έρευνες ανατολικά της Λέσβου με το ερευνητικό Τσεσμέ.

Οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή. Το υδρογραφικό τουρκικό σκάφος δε συνοδεύεται από κάποιο πολεμικό πλοίο του τουρκικού στόλου, ενώ η πορεία του παρακολουθείται διακριτικά από τις ελληνικές δυνάμεις.

Μεταναστευτικό: Συναγερμός στη Σάμο

Η θαλάσσια περιοχή γύρω από την Σάμο αποτελεί το τελευταίο διάστημα πεδίο δράσης των Τούρκων διακινητών μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι δρουν με την ανοχή ή την υποστήριξη των τουρκικών αρχών.

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του MEGA στο νησί, χθες κατά τη διάρκεια της νύχτας Τούρκοι διακινητές προσπάθησαν να περάσουν παράνομους μετανάστες στη Σάμο.

Η λέμβος εντοπίστηκε πριν μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα και επέστρεψε στα τουρκικά παράλια.

Λιμενικό και στρατός βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή.

Έβρος: Σε επιφυλακή οι αρχές – Έκτακτη περιοδεία Θεοδωρικάκου

Στο στόχαστρο κυκλωμάτων διακίνησης προσφύγων και μεταναστών μπαίνουν με μεγάλη ένταση και τα περάσματα του ποταμού Έβρου, καθώς το τελευταίο διάστημα υπάρχει πίεση στα σύνορα και μεγάλη αύξηση των ροών.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, πραγματοποιεί από το πρωί έκτακτη περιοδεία στον Έβρο προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για την κατάσταση. Μαζί του είναι ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο αρχηγός της Αστυνομίας.