Τα ερείπια μίας πόλης των Μάγια με παλάτια, πυραμίδες και πλατείες -- σε ένα εργοτάξιο όπου πρόκειται να δημιουργηθεί ένα βιομηχανικό πάρκο, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι κοντά στη Μέριδα, στη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού.

Στην τοποθεσία Σιόλ που έχει χαρακτηριστικά μιας αρχιτεκτονικής των Μάγια που - σύμφωνα με τους αρχαιολόγους - είναι συνηθισμένη στο νότιο τμήμα της χερσονήσου Γιουκατάν αλλά είναι σπάνια κοντά στη Μέριδα.





«Πιστεύουμε ότι περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι ζούσαν εδώ γύρω», δήλωσε ο Κάρλος Περάθα, ένας από τους αρχαιολόγους που ηγήθηκαν της αποστολής που ανακάλυψε την αρχαία πόλη, η οποία εκτιμάται ότι κατοικήθηκε την περίοδο 600-900 μ.Χ. «Υπήρχαν άνθρωποι από διάφορες κοινωνικές τάξεις… Ιερείς και γραμματείς που ζούσαν σε αυτά τα επιβλητικά παλάτια, αλλά και απλοί άνθρωποι που έμεναν σε μικρά σπίτια», είπε ο Περάθα.




Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης σε μικρή απόσταση χώρους ταφής ενηλίκων και παιδιών, στους οποίους βρήκαν εργαλεία από οψιδιανό και πυριτόλιθο, προσφορές και προσωπικά αντικείμενα.