Μέχρι τέλους
Μέχρι τέλους Γιώργος Κουβαράς Γιώργος Πιέρρος
mass_shootings_diamaryria
Διεθνή

Μακελειό στο Τέξας: Οι Ρεπουμπλικανοί στάθηκαν εμπόδιο στη συζήτηση της Γερουσιάς για την αντιμετώπιση των mass shootings

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Δημοκρατικοί λοιδορούν τους Ρεπουμπλικάνους για «εναγκαλισμούς» με τα λόμπι όπλων

Εμπόδιο στάθηκαν οι Ρεπουμπλικάνοι στη διεξαγωγή συζήτησης στη Γερουσία, με αφορμή το μακελειό στο Τέξας, για την αντιμετώπιση των μαζικών επιθέσεων με όπλα.

Ειδικότερα, οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία εμπόδισαν χθες τη διεξαγωγή μιας συζήτησης για ένα νομοσχέδιο που αποτελούσε την πρώτη προσπάθεια του Κογκρέσου για την αντιμετώπιση των μαζικών επιθέσεων με όπλα, μετά τη δολοφονία δέκα Αφροαμερικανών από έναν υποστηρικτή της υπεροχής της λευκής φυλής στη Νέα Υόρκη και το πιο πρόσφατο μακελειό με την εκτέλεση 19 μαθητών και δύο δασκάλων από επίθεση ενόπλου σε σχολείο στο Τέξας.


Δεν ξεκίνησε ποτέ η συζήτηση στη Γερουσία

Η ψηφοφορία με αποτέλεσμα 47-47, που πραγματοποιήθηκε υπό συνθήκες κομματικής πειθαρχίας, δεν κατόρθωσε να συμπληρώσει την απαίτηση των εξήντα θετικών ψήφων για την έναρξη μιας συζήτησης στη Γερουσία, που έχει εκατό έδρες, αναφορικά με ένα νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Νομοσχέδιο Πρόληψης της Εσωτερικής Τρομοκρατίας».

Πιο συγκεκριμένα, οι Ρεπουμπλικάνοι υποστήριξαν ότι η νομοθεσία δεν είναι απαραίτητη, καθώς ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ήδη την εξουσία, προκειμένου να οργανώσει την αντίδραση της κυβέρνησης του, κατά του βίαιου εξτρεμισμού.

Από τη μεριά τους, οι Δημοκρατικοί τόνισαν την αναγκαιότητα του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της αντίδρασης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στον αυξανόμενο αριθμό περιστατικών βίαιου εξτρεμισμού. Οι ίδιοι τόνισαν πως οι τροποποιήσεις σε οποιοδήποτε τέτοιο νομοσχέδιο θα μπορούσαν να δρομολογήσουν περιορισμούς στην κατοχή όπλων.


Οι Αμερικανοί δεν πιστεύουν ότι το Κογκρέσο θα δώσει λύση

Τα περιστατικά επιθέσεων μαζικού χαρακτήρα με όπλα κατά τα τελευταία χρόνια, έχουν προκαλέσει την πραγματοποίηση συζητήσεων στο Κογκρέσο σχετικά με την αντιμετώπιση της βίας των όπλων, αλλά ελάχιστα έχουν γίνει, καθώς τα δύο κόμματα παραμένουν ουσιαστικά διχασμένα, όσον αφορά στην επιβολή περιορισμών στη χρήση των όπλων.

Οι Αμερικανοί έχουν ελάχιστη πίστη στην ικανότητα του Κογκρέσου για την επίλυση του προβλήματος, καθώς μόνο ποσοστό 35% των συμμετεχόντων σε μία δημοσκόπηση (Reuters/Ipsos) που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, πιστεύουν ότι οι νομοθέτες θα αναλάβουν δράση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε το νομοσχέδιο για την εσωτερική τρομοκρατία με κομματική πειθαρχία την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τη δολοφονία δέκα Αφροαμερικανών από έναν υποστηρικτή της υπεροχής της λευκής φυλής σε ένα σούπερ μάρκετ στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης στις 14 Μαΐου. Ο δράστης μετέδιδε ζωντανά την επίθεσή του, μέσω live streaming.

Οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία και μερικοί Ρεπουμπλικάνοι συζήτησαν την πιθανότητα διακομματικής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των μαζικών επιθέσεων με όπλα, συμπεριλαμβανομένων και προτάσεων για την επέκταση των σχετικών προληπτικών ελέγχων για όσους αγοράζουν όπλα, αλλά και για τον αποκλεισμό από την αγορά όπλων των ψυχικά ασταθών ατόμων.

Ποσοστό 79% των Αμερικανών είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν έναν υποψήφιο που υποστηρίζει την ψήφιση νομοθεσίας για τη λήψη προληπτικών μέτρων σχετικά με τη χρήση όπλων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδια δημοσκόπησης.


Οι Δημοκρατικοί λοιδορούν τους Ρεπουμπλικάνους για «εναγκαλισμούς» με τα λόμπι όπλων

Ο Τσακ Σούμερ, ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, δήλωσε ότι τουλάχιστον πέντε μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος συμπεριλαμβανομένου του γερουσιαστή Κρις Μέρφι, έχουν προσεγγίσει Ρεπουμπλικάνους σχετικά με λήψη πιθανών μέτρων που σχετίζονται με τη χρήση όπλων, αλλά και την ασφάλεια των σχολείων.

«Κανένας από εμάς δεν έχει την οποιαδήποτε ψευδαίσθηση ότι αυτό θα είναι εύκολο», υποστήριξε ο Σούμερ, απευθυνόμενος στην ολομέλεια της Γερουσίας, κατηγορώντας τους Ρεπουμπλικάνους ότι έχουν έναν «ανήθικο εναγκαλισμό» με το λόμπι υποστήριξης οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.

«Είναι αναγκαίο να δώσουμε στην προσπάθεια ένα μικρό χρονικό διάστημα», συμπλήρωσε.


Οι Ρεπουμπλικάνοι ενάντια στους περιορισμούς στην οπλοκατοχή

Ο ηγέτης της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι η οποιαδήποτε πρόταση που θα είναι ικανή να ψηφιστεί από τη Γερουσία, θα χρειαστεί να είναι περιορισμένη για την αντιμετώπιση «των γεγονότων» του μακελειού στο Τέξας.

Ο ίδιος δεν δημοσιοποίησε περισσότερα, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι είναι ευρύτατα αντίθετοι σε νέους περιορισμούς της οπλοκατοχής που ενδεχόμενα θα παραβίαζαν τα δικαιώματα των νόμιμων κατόχων όπλων.

Άλλοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν εκφράσει πιθανό ενδιαφέρον για την ψήφιση προληπτικής νομοθεσίας που θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις αμερικανικές πολιτείες να αρνηθούν την απόκτηση όπλων στους ψυχικά ασταθείς ή σε επικίνδυνους ανθρώπους, με την ενδεχόμενη χρήση κονδυλίων, που προορίζονταν για την αντιμετώπιση της COVID-19 και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, για την χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας.