Όλες οι παράμετροι της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος και Ρουμανίας, δύο χωρών παραδοσιακά φίλων, συμμάχων στο ΝΑΤΟ και εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξετάστηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών Στρατηγών Κωνσταντίνου Φλώρου και Ντανιέλ Πετρέσκου, στο γραφείο του πρώτου στο Στρατόπεδο «Παπάγου», στο πλαίσιο της επισήμου επισκέψεως του Ρουμάνου Αρχηγού στην Αθήνα μετά από επίσημη πρόσκληση του Έλληνος Αρχηγού, ανταποδίδοντας έτσι τη δική του επίσκεψη στη Ρουμανία τον Οκτώβριο 2021.

Μία επίσκεψη και η συνάντηση βεβαίως, που πραγματοποιείται σε μία ξεχωριστή χρονική συγκυρία, με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που ήδη εξελίσσεται επί τρίμηνο και έφερε τον πόλεμο, κυριολεκτικώς έξω από την πόρτα της Ρουμανίας, η οποία συνορεύει με τη νότια Ουκρανία!

26_may_02_008_f

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, οι δύο Αρχηγοί αντάλλαξαν απόψεις επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, εστιάζοντας στις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και στις συνέπειες του Ρωσικού αναθεωρητισμού στο περιβάλλον και στην αρχιτεκτονική ασφαλείας του Ευρω-Ατλαντικού χώρου, λαμβανομένων υπόψη και των συζητηθέντων κατά την πρόσφατη συμμετοχή τους στις Συνόδους των Στρατιωτικών Επιτροπών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, εν όψει και της επερχόμενης Διαβαλκανικής Συνόδου σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.

Οι δύο Αρχηγοί συζήτησαν μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Την ανάγκη προαγωγής της συνεργασίας για την διατήρηση της συνοχής της Συμμαχίας.
  • Την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αναδυόμενων προκλήσεων ασφαλείας.
  • Επισημάνθηκε η κοινή προσπάθεια των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος – Ρουμανίας στον ρόλο που αμφότερες διαδραματίζουν, ως πυλώνες ασφαλείας και σταθερότητος στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
  • Τις προοπτικές εμβαθύνσεως της στρατιωτικής συνεργασίας των Ε.Δ. Ελλάδος – Ρουμανίας με την συμμετοχή τους σε κοινές δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαιδεύσεως, με σκοπό την επαύξηση του επιπέδου μαχητικής ικανότητος, συναντιλήψεως και διαλειτουργικότητός τους.
  • Ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε Ευρωπαϊκά και διμερή εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνονται από Σχολές και Κέντρα Εκπαιδεύσεως αυτών.

Αναφορικώς με τα συμβαίνοντα στην Ουκρανία, ο Στρατηγός Φλώρος επεσήμανε ότι η υποστήριξη της Ελλάδος προς αυτήν ήταν άμεση και έμπρακτη, τόσο με αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, όσο και αμυντικού υλικού, «παρότι καλούμαστε σε καθημερινή βάση να αντιμετωπίσουμε την προκλητική και αναθεωρητική στάση της Τουρκίας», όπως τόνισε χαρακτηριστικώς, επισημαίνοντας τόσο τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή όσο και την συνεισφορά των Ε.Δ.στην ανάδειξή του σε εθνικό, διμερές, πολυμερές, Ευρωπαϊκό και διασυμμαχικό πλαίσιο.

Τέλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ δεν παρέλειψε να σταθεί ιδιαιτέρως και να εξάρει τη συνεισφορά της Ρουμανίας προς την Ελλάδα στη διάρκεια των πυρκαγιών του Αυγούστου 2021, γεγονός που κατέδειξε τους στενούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες, ενώ ενδεικτικώς αναφέρθηκε επίσης στη συνδρομή των Ελληνικών Ε.Δ. για την μετακίνηση προσωπικού της Ρουμανίας στην Μοζαμβίκη στο πλαίσιο της εκεί εκπαιδευτικής αποστολής της ΕΕ. Τόνισε επίσης ότι η εμβάθυνση της Στρατιωτικής Συνεργασίας των δύο χωρών αποτελεί προτεραιότητα, καθώς Ελλάδα και Ρουμανία μοιράζονται διαχρονικά κοινές αξίες, σεβόμενες το Διεθνές Δίκαιο, την διεθνή νομιμότητα και τους κανόνες καλής γειτονίας.