Το επίκεντρο των δηλώσεων του Όλαφ Σολτς στην ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο Νταβός αποτέλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Πούτιν να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».

«Μια μεγάλη πυρηνική δύναμη συμπεριφέρεται σαν να έχει το δικαίωμα να επανασχεδιάζει τα σύνορα», είπε ο Γερμανός καγκελάριος και συνέχισε: «Ο Πούτιν θέλει να επιστρέψει σε μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων στην οποία η ισχύς υπαγορεύει τι είναι σωστό - στην οποία η ελευθερία, η αποφασιστικότητα και η κυριαρχία δεν είναι για όλους».

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Πούτιν να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο» τόνισε ο Σολτς. «Πρέπει να καταστήσουμε σαφές στον Πούτιν ότι δεν θα υπάρξει υπαγορευμένη ειρήνη, η Ουκρανία δεν θα το δεχτεί αυτό, ούτε κι εμείς».

Ο Σολτς έχει επικριθεί για τη διστακτικότητά του στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η Γερμανία υπέστη μια σημαντική αλλαγή στην αμυντική της πολιτική. «Για πρώτη φορά, η Γερμανία προμηθεύει όπλα σε μια εμπόλεμη ζώνη, συμπεριλαμβανομένων των βαρέων όπλων», είπε, προσθέτοντας ότι 100 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για να ενισχύσουν τις αμυντικές δυνατότητες της Γερμανίας.