Η ανεξάρτητη ρωσόφωνη ειδησεογραφική ιστοσελίδα Meduza και το ρεπορτάζ της έχει την φιλοδοξία να δώσει μια συναρπαστική ματιά στις παρασκηνιακές διεργασίες στο Κρεμλίνο και την εντεινόμενη απογοήτευση της ρωσικής ελίτ από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει το ρωσόφωνο μέσο που εδρεύει στη Λετονία, τρεις μήνες από την έναρξη της αιματηρής «ειδικής επιχείρησης» του Πούτιν στην Ουκρανία, ο περίγυρός του είναι έντονα δυσαρεστημένος και ήδη φέρεται να συζητά τον πιθανό αντικαταστάτη του.

«Ο Πρόεδρος τα έκανε θάλασσα, αλλά όλα μπορούν να διορθωθούν – να φθάσουμε με κάποιο τρόπο σε συμφωνία», (με τη Δύση και την Ουκρανία), δήλωσε στο Meduza μία πηγή.

Ποια ονόματα προτείνονται ως διάδοχοι του Πούτιν

Επικαλούμενο αρκετές πηγές κοντά στην Ρωσική προεδρία το ανεξάρτητο μέσο μεταδίδει ότι αξιωματούχοι έχουν απηυδήσει με τον Πούτιν προσωπικά. Ορισμένοι μάλιστα από τους συμμάχους του Ρώσου προέδρου εντός των τειχών του Κρεμλίνου φέρονται να πέταξαν την ιδέα να τον διαδεχθεί ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, ή ο πρώην πρόεδρος της χώρας και νυν αντιπρόεδρος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ως πιθανός υποψήφιος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και ο αναπληρωτής προσωπάρχης της ρωσικής προεδρίας, Σεργκέι Κιριένκο.

«Το θέμα δεν είναι ότι θέλουν να ετοιμάσουν μια συνωμοσία και να ανατρέψουν τον Πούτιν αυτή τη στιγμή. Αλλά υπάρχει μια κατανόηση, ή μια επιθυμία στο ορατό μέλλον να μην κυβερνά [ο Ρώσος πρόεδρος] τη χώρα», φέρεται να δήλωσε μια πηγή στο Meduza, το ρεπορτάζ της οποίας αναπαράγουν δυτικά ΜΜΕ.

«Δεν υπάρχουν πιθανώς [μέλη της ελίτ] που να είναι ικανοποιημένα με τον Πούτιν. [Η επιχειρηματική κοινότητα] και πολλά μέλη της κυβέρνησης είναι δυσαρεστημένα που ο Πρόεδρος ξεκίνησε τον πόλεμο χωρίς να σκεφτεί την έκταση των κυρώσεων – είναι αδύνατο να ζήσει κανείς με τέτοιες κυρώσεις», είπε πηγή στο ρωσόφωνο ανεξάρτητο μέσο. «Τα προβλήματα [λόγω του πολέμου στη Ρωσία] είναι ήδη εμφανή και στο μέσο του καλοκαιριού θα αρχίσουν να πέφτουν βροχή από όλες τις κατευθύνσεις: τις μεταφορές, τα φάρμακα, ακόμη και τη γεωργία. Ουδείς περίμενε τέτοια έκταση [των επιπτώσεων]», τόνισε άλλη πηγή.

Τη δυσαρέσκεια αυτή λέγεται ότι συμμερίζονται τόσο άτομα του περιβάλλοντος του Πούτιν που θέλουν να συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και έχουν δυσαρεστηθεί με τις καθυστερήσεις τα μέτωπα, όσο και εκείνοι που θα προτιμούσαν μια έξοδο απ’ την κρίση.

Η υγεία του Πούτιν

Αλλά, σύμφωνα με το Meduza, ο ίδιος ο Πούτιν εξακολουθεί να εθελοτυφλεί, επιμένοντας ότι τα εντεινόμενα οικονομικά προβλήματα της Ρωσίας δεν έχουν καμία σχέση με τον πόλεμο. Κι ακόμη κι εκείνοι οι αξιωματούχοι που συζητούν κατ’ ιδίαν για πιθανούς διαδόχους του, γνωρίζουν ότι ο μόνος τρόπος να αποχωρήσει από την εξουσία ο Ρώσος πρόεδρος είναι αν η κατάσταση της υγείας του – που βρίσκεται στο επίκεντρο ενός οργίου φημών τους τελευταίους μήνες – παρουσιάσει μια δραματική επιδείνωση.

Ο επικεφαλής της αντικατασκοπίας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων επανέλαβε σήμερα τους ισχυρισμούς ότι ο Πούτιν πάσχει από καρκίνο μαζί με άλλες «σοβαρές ασθένειες», αλλά όπως τόνισε «δεν υπάρχει ελπίδα να πεθάνει αύριο ο Πούτιν». Πηγή είπε στο Μeduza ότι αυτός είναι ο λόγος που παρά τις αντιδράσεις τους πολλοί στο περιβάλλον του πολέμου συνεχίζουν να εργάζονται και να κρατούν τη χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση».

Ο Νικολάι Πατρούσεφ, Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, τόνισε σήμερα ότι η Μόσχα είναι προετοιμασμένη για παράταση του πολέμου στην Ουκρανία. «Δεν κυνηγούμε προθεσμίες», δήλωσε σε συνέντευξή του σε ρωσική εφημερίδα. «Όλοι οι στόχοι που έθεσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας θα εκπληρωθούν. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, αφού η αλήθεια, περιλαμβανομένης και της ιστορικής αλήθειας, είναι με το μέρος μας», σημείωσε.

Παρά την αίσθηση που προκάλεσε διεθνώς, ούτε η παραίτηση κορυφαίου Ρώσου διπλωμάτη, που κατήγγειλε τον πόλεμο που εξαπέλυσε η χώρα του στην Ουκρανία κατάφερε να επηρεάσει σε κάποιο βαθμό τους σχεδιασμούς του Πούτιν. Ο εκπρόσωπος του, Ντμίτρι Πεσκόφ, εξαπέλυσε μάλιστα μύδρους κατά του συμβούλου της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ στη Γενεύη Μπορίς Μπόνταρεφ, λέγοντας ότι η παραίτησή του σημαίνει ότι «είναι εναντίον μας». «Καταδικάζει τις κινήσεις της ρωσικής ηγεσίας, τις οποίες στηρίζει σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός της χώρας μας», είπε ο Πεσκόφ.