Ένα λαμπρό συλλείτουργο του Πατριάρχη Σερβίας Πορφυρίου και του Αρχιεπισκόπου Αχρίδας Στεφάνου στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι σήμανε την επούλωση του σχίσματος μεταξύ του Πατριαρχείου Σερβίας και της Εκκλησίας των Σκοπίων, μετά και την απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου της 9ης Μαΐου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Πατριάρχης Σερβίας ανέφερε ότι «μετά από 55 χρόνια ένα βαθύ και οδυνηρό σχίσμα επουλώθηκε» επισημαίνοντας με νόημα: «Ας χαιρόμαστε και ας χαρούμε αδελφοί, γιατί σήμερα χαίρεται η πληρότητα της Εκκλησίας, χαίρεται ο ουρανός και η γη, χαίρονται όλοι οι Άγιοι και ο Άγιος Σάββας».

Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης Πορφύριος τόνισε ότι «η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας περίμενε καθημερινά να επουλωθεί αυτή η οδυνηρή πληγή».


Το απόγευμα της Τετάρτης, ο προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας είχε υποδεχθεί τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδας με ιδιαίτερα θερμά λόγια. «Καλώς ήρθατε αγαπητά αδέλφια. Καλώς ήρθες Αδελφέ Στέφανε και Αδελφοί Επίσκοποι. Καλώς ήρθατε στην κοινότητα της αγάπης. Είμαστε αδέλφια και μόνο αδέλφια» τόνισε μεταξύ άλλων.
 υπογράμμισε ο Πατριάρχης Σερβίας. Το απόγευμα της Τετάρτης, ο προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας είχε υποδεχθεί τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδας με ιδιαίτερα θερμά λόγια. «Καλώς ήρθατε αγαπητά αδέλφια. Καλώς ήρθες Αδελφέ Στέφανε και Αδελφοί Επίσκοποι. Καλώς ήρθατε στην κοινότητα της αγάπης. Είμαστε αδέλφια και μόνο αδέλφια» τόνισε μεταξύ άλλων.



Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδας Στέφανος στην ομιλία του ευχαρίστησε την Εκκλησία της Σερβίας που χαιρέτησε την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου:

«Και ευχαριστούμε τον Θεό που πεπλήρωται ο καιρός και ήλθαμε σε φιλαδελφική κατανόηση και με τον Αγιώτατο Πατριάρχη κ. Πορφύριο μαζί με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας, οι οποίοι μόνο λίγες μέρες μετά την Συνοδική Πράξιν της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με επικεφαλής τον Παναγιώτατο Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο, και εν τω πνεύματι αυτώ πήραν την απόφαση για αποκατάσταση της ευχαριστιακής και κανονικής ενότητος μεταξύ των τοπικών μας Εκκλησιών» - επεσήμανε o Αρχιεπίσκοπος Στέφανος στην αρχή της ομιλίας του.

Στο τέλος της ομιλίας, ο προκαθήμενος της Αρχιεπισκοπής Αχρίδας ακόμα μια φορά τόνισε το ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το σημερινό συλλείτουργο:

«Εσάς και τους αδελφούς – μέλη της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας ευχαριστούμε για την ομόνοιά σας με την Πράξιν του Οικουμενικού Πατριάρχου της Αυτού Θειοτάτης Παναγιώτητος κ. κ. Βαρθολομαίου, με την οποία δέχθηκαν την ιεραρχία και τον πιστό λαό της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος – Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας σε ευχαριστιακή και κανονική ενότητα, και η οποία ενότητα μάλιστα επιβεβαιώθηκε στην πράξη με την σημερινή Θεία Λειτουργία».