Νέες επιθέσεις εξαπέλυσε και στη νέα της τοποθέτηση η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα  μετά τις απειλές της προς τη Δύση. Ειδικότερα, στις νέες δηλώσεις της, συνέδεσε και πάλι τη δράση των Ουκρανών με εκείνη των ναζί. 

Συγκεκριμένα, η Μαρία Ζαχάροβα κατήγγειλε παραβίαση διεθνών συμβάσεων για τα βιολογικά όπλα αλλά και ύπαρξη στρατοπέδων εκπαίδευσης παιδιών και εφήβων από ακροδεξιές οργανώσεις.

Στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας εξαπέλυσε επίθεση σε βάρος της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν δεδομένα παραβίασης της Σύμβασης για τα Βιολογικά Όπλα, με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Παράλληλα, επέκρινε τη Δύση λέγοντας ότι προκαλεί με τη στάση της για την επισιτιστική κρίση ενώ άφησε αιχμές για εκπαίδευση παιδιών και εφήβων σε στρατόπεδο ακροδεξιών οργανώσεων στην Ουκρανία, ζητώντας άμεσα από τον ΟΗΕ και τον ΟΑΣΕ να παρέμβουν, ώστε να σταματήσει η δράση των ναζί σε βάρος ανήλικων.

Μάλιστα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ ενημέρωσε πως η Μόσχα ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς του BTWC «σύμφωνα με τους οποίους τα κράτη μέρη πρέπει να συνεργαστούν για την επίλυση τυχόν προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν σε σχέση με τον στόχο της Σύμβασης και να συνεργαστούν για τη διεξαγωγή ερευνών για πιθανές παραβιάσεις».

Η Ζαχάροβα ανέφερε ακόμα πως η «ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει εκστρατεία κατηγορώντας τη Ρωσία ότι προκαλεί την παγκόσμια επισιτιστική κρίση». Τόνισε, παράλληλα, ότι δεν πρέπει να δίνονται απαντήσεις «αυτές τις προκλήσεις της Δύσης, η οποία χρησιμοποιεί το πρόβλημα επισιτιστικής ασφάλειας που η ίδια έχει δημιουργήσει για ιδιοτελείς πολιτικούς σκοπούς».

Σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση παιδιών από από ακροδεξιές οργανωσεις, ανέφερε τα εξής: «οι δεξιές ριζοσπαστικές οργανώσεις στην Ουκρανία διέδωσαν τον εξτρεμισμό μεταξύ των ανηλίκων, μεταξύ άλλων, δημιουργώντας στρατόπεδα εκπαίδευσης για εφήβους».

«Καλούμε τον ΟΗΕ και τον ΟΑΣΕ να δώσουν προσοχή στις ενέργειες του Κιέβου που εμπλέκουν παιδιά σε εγκληματικές δραστηριότητες νεοναζί», υπογράμμισε.