Μετά το χθεσινό διάγγελμα του Πούτιν, πολλοί θα πίστεψαν πως η κατάσταση στη Ρωσία είναι αξιοζήλευτη, καθώς υπάρχει υπερεπάρκεια και αυτάρκεια αγαθών και αυξανόμενες ροές εσόδων στα κρατικά ταμεία.

Ωστόσο, η πραγματική κατάσταση, μάλλον, είναι διαφορετική.


«Καλπάζει» ο πληθωρισμός

Μετά από εβδομάδες έντονων πιέσεων στο ρούβλι και κατρακύλας του έναντι του δολαρίου και του ευρώ, οι κίνδυνοι για τις τιμές και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα σταμάτησαν να αυξάνονται, γεγονός που δημιούργησε προϋποθέσεις για τη μείωση του βασικού επιτοκίου.

Όμως, εξακολουθεί να «καλπάζει» και ο πληθωρισμός, ο οποίος φαίνεται πως θα διαμορφωθεί φέτος μεταξύ 18% και 23%.


Υπάρχει πραγματική ανάπτυξη;

Όσον αφορά στο τομέα της ενέργειας τα στοιχεία μιλάνε μόνα τους και αποδεικνύουν ότι όσο οι ροές φυσικού αερίου και πετρελαίου μένουν στο απυρόβλητο, η Μόσχα δεν πρόκειται να ξεμείνει από ρευστό.

Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει ανάπτυξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει ότι η ρωσική οικονομία, «χτυπημένη από πρωτοφανείς κυρώσεις» δυτικών χωρών, θα συρρικνωθεί κατά 11,2% φέτος.


Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα

Οι επιχειρηματίες προσπαθούν να βρουν λύση στα προβλήματα σχετικά με τη διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ειδικότερα, το 25% αναζητά νέους προμηθευτές στη Ρωσία, το 23% σε φιλικές χώρες. Το 16% πιστεύει ότι η Κίνα θα είναι σε θέση να αναπληρώσει την προμήθεια των απαραίτητων εξαρτημάτων, ενώ το 4% αναμένει να τα προμηθευτεί από τη Νοτιοανατολική Ασία και το 3% από την Ινδία και τις χώρες της ΚΑΚ.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 12% των επιχειρηματιών δεν αναζητά ακόμη νέους προμηθευτές, καθώς αναμένει να διατηρήσει ή να ανανεώσει τις σχέσεις με τους παλιούς προμηθευτές.

Το 28% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα χρειαστούν έως και έξι μήνες για την επίλυση προβλημάτων σχετικών με τις προμήθειες, το 5% πιστεύει ότι η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ένα χρόνο, ενώ το 7% πιστεύει ότι θα χρειαστεί περισσότερο από ένα χρόνο για να βρεθούν νέοι προμηθευτές.


Το Κρεμλίνο προετοιμάζεται για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Γεωργίας έδωσε εντολή στην United Grain Company JSC να δημιουργήσει σταθερό απόθεμα σιτηρών και ζάχαρης στο ταμείο παρέμβασης. Τα αποθέματα σιτηρών θα πρέπει να ανέρχονται σε 3 εκατ. τόνους και της ζάχαρης σε 250 χιλ. Τόνους.

Το Κυβερνητικό Αποθεματικό Ταμείο, το οποίο δημιουργήθηκε για τη χρηματοδότηση απρόβλεπτων δαπανών και μέτρων ομοσπονδιακής σημασίας που δεν προβλέπονται στο νόμο για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για το αντίστοιχο οικονομικό έτος, θα αυξηθεί κατά 273,4 δις ρούβλια, μετά την υπογραφή σχετικού Διατάγματος.

Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή μέτρων που στοχεύουν στη διασφάλιση της σταθερότητας της οικονομίας έναντι των εξωτερικών κυρώσεων. Κύρια πηγή αύξησης του αποθεματικού ταμείου είναι τα πρόσθετα δημοσιονομικά έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο που ελήφθησαν το Α΄ τρίμηνο του 2022.

Τέλος, υπεγράφη Κυβερνητικό Διάταγμα που προβλέπει απλούστευση της διαδικασίας κρατικής καταχώρισης εισαγόμενων ή και κατασκευασμένων στη Ρωσία ιατρικών συσκευών, με στόχο την βελτίωση της σταθερότητας της αγοράς σε κρίσιμα προϊόντα και την αποφυγή αρνητικών συνεπειών των δυτικών κυρώσεων.