Έπειτα από το ξέσπασμα της πανδημίας του κοροναϊού, η Βόρεια Κορέα βρίσκεται «σε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Ειδικότερα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έδωσε εντολή για πανεθνικό lockdown, ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι στην Πιονγκγιάνγκ εντοπίστηκε παραλλαγή της Όμικρον.

Όπως γίνεται γνωστό, είναι η πρώτη επίσημη παραδοχή της χώρας για τον εντοπισμό κρουσμάτων κοροναϊού έπειτα από 2 χρόνια πανδημίας. Ωστόσο, ορισμένοι εκτιμούν ότι υπάρχει μεγάλη κρίση. Η Βόρεια Κορέα έχει έλλειψη ιατρικών πόρων και έχει αρνηθεί τη διεθνή βοήθεια με εμβολιασμούς ενώ έχει κρατήσει κλειστά στα σύνορά της.

Θυμίζουμε ότι έως το Μάρτιο, δεν είχαν καταγραφεί κρούσματα covid, ενώ σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή Βορειοκορεατών που έχουν εμβολιαστεί.

Παράλληλα, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA γνωστοποίησε ότι «ανέκυψε το σοβαρότερο περιστατικό έκτακτης ανάγκης: έσπασε το μέτωπο έκτακτης ανάγκης για την πρόληψη της επιδημίας που έως τώρα το υπερασπιζόμασταν με σθένος».

Διαταγή για «αυστηρό lockdown»

Συγκαλώντας συνεδρίαση του Πολιτικού γραφείου του κυβερνώντος Κόμματος Εργαζομένων το πρωί της Πέμπτης, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έδωσε εντολή για «αυστηρό lockdown» πανεθνικά και την αξιοποίηση των ιατρικών αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από τη συνεδρίαση, όπου και φορούσε μάσκα προσώπου. Αξιοσημείωτο είναι το ότι σε προηγούμενες τέτοιες συνεδριάσεις, μάσκα φορούσαν όλοι οι παριστάμενοι εκτός από τον ίδιο.

Αν και η Βόρεια Κορέα δεν είχε ποτέ επιβεβαιώσει επίσημα μόλυνση COVID-19, αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ δήλωναν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί έξαρση στη χώρα καθώς είχε εμπορικές, και όχι μόνο, συναλλαγές με την Κίνα πριν σφραγίσει τα σύνορά της στις αρχές του 2020.

Ο Κιμ επέβαλε αυστηρά μέτρα καραντίνας, που μεταξύ άλλων αφορούσαν και τις μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας, και τον Ιούλιο του 2020 κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επέβαλε lockdown τριών εβδομάδων στο Κεσόνγκ, κοντά στα σύνορα με τη Νότια Κορέα, αφού ένας άνδρας που είχε αυτομολήσει στη γειτονική χώρα το 2017 επέστρεψε στην πόλη με συμπτώματα COVID.

Τα τελευταία στοιχεία του ΠΟΥ έδειξαν ότι 64.207 από τα 25 εκατ. κατοίκων της Βόρειας Κορέας είχαν υποβληθεί σε τεστ COVID-19 και είχαν όλοι βρεθεί αρνητικοί έως τις 31 Μαρτίου.