Το σχέδιο της Ρωσίας φαίνεται ότι δεν ήταν απαραίτητα η πλήρης κατάληψη της Ουκρανίας. Το κόστος µιας πλήρους κατάληψης θα ήταν µάλλον απαγορευτικό. Οµως ο πόλεµος έχει πάρει µια απροσδόκητη εξέλιξη.

Εχοντας υπολογίσει µια αστραπιαία επίθεση για την κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας, του Κιέβου, οι ρωσικές δυνάµεις έχουν βαλτώσει από την έλλειψη βασικών προµηθειών και το κακό ηθικό, µε αξιωµατούχους του ΝΑΤΟ να υπολογίζουν ότι έως και 40.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, τραυµατιστεί ή αιχµαλωτιστεί από την έναρξη του πολέµου, µεταξύ αυτών και επτά Ρώσοι στρατηγοί.

Οι ουκρανικές Ενοπλες ∆υνάµεις πολεµούν σκληρά και πιο έξυπνα από όσο περίµεναν πολλοί, εµποδίζοντας µε επιτυχία την προέλαση της Ρωσίας στο Κίεβο.

Καθώς η σαφής νίκη γίνεται ολοένα και πιο άπιαστη και για τις δύο πλευρές, αναλυτές και ∆υτικοί αξιωµατούχοι φοβούνται ότι τα χειρότερα δεν έχουν ακόµη έρθει, καθώς ο Βλ. Πούτιν δείχνει ελάχιστα σηµάδια υποχώρησης και οι αδιάκριτοι βοµβαρδισµοί της Ρωσίας κατά ουκρανικών πόλεων και πολιτικών στόχων αυξάνονται.

Παρά την αποστολή σχεδόν 200.000 στρατιωτών στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει εµποδιστεί τόσο από τις δικές της ανεπάρκειες όσο και από την απρόβλεπτη ουκρανική αντίσταση. Εναν µήνα µετά τη σύγκρουση, οι ρωσικές δυνάµεις κατέλαβαν µεγάλο µέρος των ανατολικών συνόρων της Ουκρανίας, καθώς και τη Χερσώνα και τη Μαριούπολη στον Νότο.



Η προέλαση της Ρωσίας στο Κίεβο έχει σταµατήσει για εβδοµάδες και τις περασµένες ηµέρες οι ουκρανικές δυνάµεις ξεκίνησαν µια αντεπίθεση γύρω από την πρωτεύουσα.

Την Πέµπτη, Ουκρανοί αξιωµατούχοι δήλωσαν ότι οι δυνάµεις τους κατέστρεψαν επιτυχώς ένα ρωσικό αποβατικό πλοίο και άλλα δύο σκάφη στην κατεχόµενη πόλη-λιµάνι Μπερντιάνσκ, σε µια προσπάθεια να πλήξουν περαιτέρω τις γραµµές ανεφοδιασµού της Ρωσίας προς τα στρατεύµατά της.

Η Μόσχα συζητά πώς να ανεφοδιάσει και να φέρει ενισχύσεις, κάτι που θα µπορούσε να καταστήσει την αντίσταση της Ουκρανίας πιο αδύναµη. Ενα από τα πιο πιθανά σενάρια είναι ένας πόλεµος χαρακωµάτων, όπου καµία πλευρά δεν είναι σε θέση να επιτύχει δραµατικά εδαφικά κέρδη, αλλά επιδιώκει να φθείρει την άλλη σε έναν πόλεµο φθοράς.

«Φαίνεται ότι ο πόλεµος έχει φτάσει σε αδιέξοδο, δεδοµένης της κακής απόδοσης του ρωσικού στρατού και της αποτελεσµατικότητας των δυτικών όπλων των Ουκρανών», δήλωσε ο Τζέιµς Σταυρίδης, απόστρατος ναύαρχος του Πολεµικού Ναυτικού των ΗΠΑ.



Κλιμάκωση

Πολλοί αναλυτές φοβούνται ότι ο πόλεµος µπορεί να γίνει πιο βάναυσος και οι επιθέσεις σε περιοχές αµάχων πιο αδιάκριτες, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να εξαφανίσει το ηθικό της Ουκρανίας και να την αναγκάσει να κάνει παραχωρήσεις στις διαπραγµατεύσεις. Πώς θα εξελισσόταν όµως ένας πόλεµος φθοράς;

Με τη µεταφορά όλο και περισσότερου αριθµού στρατιωτών και όπλων, τα οποία η Ρωσία έχει σε αφθονία. Από την πλευρά των Ουκρανών, µε έναν παρατεταµένο ανταρτοπόλεµο, µε τη χρήση µικρών οµάδων, εφοδιασµένων µε όπλα δυτικού τύπου, που θα εστιάζει στις αστικές περιοχές.

Σε πρόσφατη οµιλία του, ο Sergei Rudskoy, επικεφαλής της Επιχειρησιακής ∆ιεύθυνσης του Ρωσικού Γενικού Επιτελείου, είπε ότι «οι κύριοι στόχοι του πρώτου σταδίου της επιχείρησης έχουν γενικά επιτευχθεί» και ότι ο πρωταρχικός στόχος της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας ήταν η µετατόπιση της «Απελευθέρωσης του Ντονµπάς».

Η ανακοίνωση σηµατοδοτεί µια στροφή της Μόσχας, για να εδραιώσει τις προσπάθειές της στην Ανατολική Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάµεις κατάφεραν να κερδίσουν περισσότερο έδαφος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο στρατηγός Kyrylo Budanov, επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, προειδοποίησε πως η Μόσχα µπορεί να επιδιώξει να χωρίσει την Ουκρανία σε κατεχόµενα και µη κατεχόµενα εδάφη και να δηµιουργήσει µια Βόρεια και Νότια Κορέα στη χώρα αυτή.
Από τη στιγµή που έληξε η µάχη της Μαριούπολης, αλλά και η πολύ πιο σηµαντική µάχη στο Ντονµπάς, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάµεις στην περιοχή, η Ουκρανία χάνει ένα σηµαντικό µέρος της µαχητικής της δύναµης. Κατά συνέπεια, θα µπορέσουν να αποσπαστούν περισσότερες ρωσικές δυνάµεις, για να κατευθυνθούν προς την Οδησσό, γεγονός που αποδεικνύεται και από τα προπαρασκευαστικά χτυπήµατα στην περιοχή.

Εκεί η υπεράσπιση είναι πιο αδύναµη, καθώς οι ουκρανικές δυνάµεις είναι µικρότερες. Κατακτώντας όλη την παράκτια περιοχή της Οδησσού, η Ουκρανία γίνεται πια ένα περίκλειστο κράτος. Και η Ρωσία αποκτά ένα µεγαλύτερο µέτωπο ακτών-λιµανιών στρατηγικής σηµασίας στον Εύξεινο Πόντο, που δεν θα µπορούσε ποτέ πριν να ονειρευτεί.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 7 Μαϊου 2022