Η κατεχόμενη από τη Ρωσία περιοχή της Χερσώνας στην Ουκρανία σχεδιάζει να ζητήσει από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να την ενσωματώσει στη Ρωσία, μετέδωσε την Τετάρτη το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο αξιωματούχο της εκεί ελεγχόμενης από τη Ρωσία διοίκησης.

Η Ρωσία ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της περιοχής της Χερσώνας, η οποία είναι στρατηγικής σημασίας καθώς συμβάλλει στη χερσαία σύνδεση μεταξύ της χερσονήσου της Κριμαίας και των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστικών περιοχών στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το BBC, η Ρωσία εισάγει το δικό της νόμισμα, τα μέσα ενημέρωσης και τις υπηρεσίες διαδικτύου σε τμήματα της Ουκρανίας που έχει καταλάβει ο στρατός της, ιδίως στη Χερσώνα.

Η Ουκρανία ισχυρίζεται πως η Ρωσία μπορεί να σχεδιάζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην πόλη – για να δει αν οι κάτοικοί της θέλουν να δημιουργήσουν μια φιλορωσική αποσχισθείσα «λαϊκή δημοκρατία» – αλλά η ψηφοφορία θα είναι παράνομη και εικονική.

Γιατί η Ρωσία επικεντρώνεται στη Χερσώνα;

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Χερσώνα στις αρχές Μαρτίου – μία εβδομάδα μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία. Ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη που έπεσε.

Πριν από την εισβολή, είχε πληθυσμό 290.000 κατοίκων. Αλλά, σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχό της, περίπου το 40% των κατοίκων έχουν εγκαταλείψει έκτοτε την πόλη.

Εάν η Ρωσία στοχεύει να καταλάβει τη νότια Ουκρανία και να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα προς την Κριμαία, η Χερσώνα, στις εκβολές του ποταμού Δνείπερου, στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, θα είναι το κλειδί, λέει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.