«Κλοπή» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ την πρωτοβουλία του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, να μεταβιβάσει τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην ουκρανική πλευρά.

«Αυτή η πρόταση είναι, θα έλεγε κανείς, κλοπή, την οποία δεν προσπαθούν καν να κρύψουν», σημείωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ σε συνέντευξη Τύπου μετά από την επίσκεψή του στο Αλγέρι την Τρίτη, όπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Σημειώνεται πως οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά από τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Financial Times, ο Μπορέλ, όπου υποστήριξε ότι οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κατασχέσουν αποθέματα συναλλάγματος και άλλους πόρους της Ρωσίας στη δικαιοδοσία τους, που έχουν παγώσει, για να καλυφθεί το κόστος της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά τη λήξη του πολέμου.

«Ο Μπορέλ να μην ξεχνά ότι είναι επικεφαλής διπλωμάτης και όχι στρατιωτικός ηγέτης»

Ακόμη, ο Λαβρόφ επέκρινε τις ενέργειες της Δύσης να παγώσει τα χρήματα της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν, λέγοντας ότι οι δυτικές χώρες δεν σκοπεύουν να κατευθύνουν αυτά τα κεφάλαια στις ανάγκες του αφγανικού πληθυσμού.

«Στην Αμερική πάγωσαν τα χρήματα που ανήκουν στο Αφγανιστάν, στην αφγανική κεντρική τράπεζα, και θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν όχι για τις ανάγκες του λαού του Αφγανιστάν, που έχει υποφέρει από τις συνέπειες της εικοσαετούς παραμονής των χωρών του ΝΑΤΟ, αλλά θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν για κάποιους άλλους σκοπούς που δεν σχετίζονται με την αποκατάσταση της αφγανικής οικονομίας», υπογράμμισε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, μην έχοντας δική της εξωτερική πολιτική, βασίζεται αποκλειστικά στη γραμμή της Ουάσιγκτον. Μάλιστα, συμβούλεψε τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας να μην ξεχνά ότι είναι ο επικεφαλής διπλωμάτης και όχι ένας στρατιωτικός ηγέτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ωστόσο, μπορεί σύντομα να δούμε ότι αυτή η θέση του επικεφαλής διπλωμάτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξαλειφθεί, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση πρακτικά δεν έχει δική της εξωτερική πολιτική, υποστηρίζοντας πλήρως τις προσεγγίσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ», τόνισε.