Η παρουσία του Ρώσου προέδρου στην στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα, με αφορμή την Ημέρα της Νίκης φούντωσε τις φήμες για κακή πορεία της υγείας του Βλαντιμίρ Πούτιν

O Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως φαίνεται σε βίντεο που δημοσιεύει η DailyMail, έδειχνε να περπατά με δυσκολία και κάθησε με μία κουβέρτα στην ποδιά του, γεγονός που πυροδότησε σενάρια για την κατάσταση του. 

Ο 69χρονος πρόεδρος όταν έφυγε από το βήμα της ομιλίας του και πήγε στον Τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη για να καταθέσει στεφάνι , φαινόταν να περπατά με ένα βαρύ βήμα, σαν να προσπαθεί να καλύψει ότι κουτσαίνει. 

Όμως, σύμφωνα με την Daily Mail, και κατά τη διάρκεια της παρέλασης, εθεάθη να κάθεται με μια βαριά κουβέρτα στα γόνατά του, παρά το γεγονός ότι οι βετεράνοι του πολέμου κάθονταν γύρω του χωρίς να έχουν τον αντίστοιχο «ρουχισμό». 


«Από μόνο του κάθε περιστατικό θα ήταν αρκετά εύκολο να αμφισβητηθεί, όμως όλα μαζί δεν μπορούν να διαλύσουν τις επίμονες φήμες ότι ο Πούτιν αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας», επισημαίνει το δημοσίευμα. 

Μάλιστα, οι πρώτες φήμες ότι ο Πούτιν είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνο ξεκίνηαν πριν από δύο χρόνια, όταν ο Valery Solovei, πολιτικός αναλυτής που ασκεί δριμεία κριτική στον Ρώσο πρόεδρο, άρχισε να διαδίδει -στα τέλη του 2020- τη φήμη ότι νοσεί με καρκίνο, αλλά και ότι πάσχει από Πάρκινσον.

Τις φήμες αυτές διέψευσε κατηγοροηματικά το Κρεμλίνο, με τον εκπρόσωπο, Ντμίτρι Πεσκόφ, να επιμένει ότι ο η κατάσταση της υγείας του Πούτιν ήταν «άριστη» και οποιαδήποτε φήμη για το αντίθετο ήταν «απόλυτη ανοησία».


Ωστόσο, η σεναριολογία για την υγεία του εντάθηκε εκ νέου από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τους επικριτές του να υποστηρίζουν ότι ο Πούτιν δεν φαίνεται καλά στις τηλεοπτικές εμφανίσεις και είναι αισθητά πρησμένος γύρω από το πρόσωπό του.

Τα πλάνα που διέρρευσαν από μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, στα πρώτα στάδια του πολέμου φάνηκαν επίσης να δείχνουν έντονο τρέμουλο στα χέρια και τα πόδια, το οποίο κύριο σύμπτωμα της νόσου του Πάρκινσον. 
putin1

Καθώς ο Πούτιν καθόταν με τον Λουκασένκο, εθεάθη να κρατά το μπράτσο της καρέκλας του - ίσως σε μια προσπάθεια να κρύψει ότι τρέμει.

Στη συνέχεια κυκλοφόρησε μια νέα φωτογραφία - αυτή τη φορά πιάνοντας την άκρη ενός τραπεζιού - κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, λίγες εβδομάδες αργότερα.