Στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας ήταν στραμμένη η προσοχή όλου του πλανήτη καθώς σήμερα πραγματοποιήθηκε η παρέλαση για την επέτειο της Ημέρας της Νίκης του σοβιετικού στρατού επί της Ναζιστικής Γερμανίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην ομιλία που πραγματοποίησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα λίγο μετά τις 9 πμ (τοπική ώρα), επανέλαβε το αφήγημά του περί ρωσοφοβίας της Δύσης και για δήθεν επιθυμία της Ουκρανίας να προμηθευτεί πυρηνικά όπλα, ενώ κατηγόρησε τη Δύση ότι σκόπευε να επιτεθεί στη Ρωσία.



Η ομιλία του Πούτιν

Με τα συγχαρητήρια και την τιμή στους νικητές του «Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου», αλλά και τους «προστάτες σήμερα του Ντόνμπας» δηλαδή τους ρωσόφωνους που συνεργάζονται με τους εισβολείς στην ανατολική Ουκρανία, άρχισε την ομιλία του στην Κόκκινη Πλατεία ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αρχικά χαιρέτισε τον «θρίαμβο» της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια ιερή μέρα για όλους τους Ρώσους.

Eίπε ότι ήταν ένα «πρωτοφανές κατόρθωμα ηρωισμού» και ότι η Ρωσία πρέπει να διασφαλίσει ότι «η φρίκη του φασισμού δεν θα επαναληφθεί ποτέ».



Την ίδια στιγμή εξαπέλυσε επίθεση στις χώρες του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η Ρωσία «προσπάθησε μάταια να καταλήξει σε ένα συμβιβασμό σε θέματα ασφάλειας».

«Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν ήθελαν να μας ακούσουν… αυτό σημαίνει ότι στην πραγματικότητα είχαν εντελώς διαφορετικά σχέδια. Να εισβάλουν στη γη μας», ισχυρίστηκε.

«Προετοιμάζουν ανοιχτά μια άλλη τιμωρητική επιχείρηση» στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας και είπε ότι υπάρχει μια «απαράδεκτη απειλή για εμάς ακριβώς στα σύνορά μας». «Οι ενέργειές μας», πρόσθεσε, «είχαν αποτρεπτικό σκοπό»

Έκλεισε την ομιλία του με τα εξής λόγια: «Η Ουκρανία δεν έχει καμία σχέση με τη Ρωσία: «Δόξα στις ένδοξες ένοπλες δυνάμεις μας, για τη Ρωσία, για τη νίκη! Ζήτω!»

Παρών στην παρέλαση είναι ο πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Κύριλλος, υπέρμαχος του πολέμου στην Ουκρανία, και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.





Παρόντες είναι επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, για την υγεία του οποίου έχουν ακουστεί πολλά τον τελευταίο καιρό, μέχρι και ότι είχε υποστεί καρδιακή προσβολή εξαιτίας εξωγενούς παράγοντα και γι’ αυτό είναι εξαφανιστεί από τη δημοσιότητα εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.




Στην υπόλοιπη χώρα, οι παρελάσεις για την Ημέρα της Νίκης ξεκίνησαν από το Βλαδιβοστόκ στη ρωσική Άπω Ανατολή στις ακτές του Ειρηνικού έως και το Γεκατερίνμπουργκ της Ρωσίας, στα Ουράλια όρη.



Η παρέλαση τιμά τη σοβιετική νίκη επί της Ναζιστικής Γερμανίας το 1945, αλλά ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στηλίτευσε το Κρεμλίνο για τον βάρβαρο πόλεμο που έχει εξαπολύσει λέγοντας ότι οι βομβαρδισμοί πόλεων και οι μαζικές απελάσεις από τη Ρωσία αντικατοπτρίζουν τα εγκλήματα των Ναζί.



Περίπου 11.000 στρατιώτες συμμετέχουν στην παρέλαση στη Μόσχα και τα μαχητικά αεροσκάφη θα σχηματίσουν το γράμμα «Z» στον ουρανό, το σύμβολο του αποτρόπαιου πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
ee
ee1
ee3
ee4
ee5
ee6
ee7
ee8

Screen_Shot_2022-05-09_at_13_13_44
Screen_Shot_2022-05-09_at_13_13_50
Screen_Shot_2022-05-09_at_13_13_57
Screen_Shot_2022-05-09_at_13_14_13