Έτοιμος να ταξιδέψει στη Μόσχα και να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, για να προσπαθήσει να «σταματήσει τις φρικαλεότητες» που καταγράφονται λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε πως είναι ο πάπας Φραγκίσκος, σε συνεντευξή του στην Corriere della Sera.

 «Την πρώτη ημέρα του πολέμου τηλεφώνησα στον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι. Αντίθετα, δεν τηλεφώνησα στον Πούτιν. Είχα την ευκαιρία να του μιλήσω τον Δεκέμβριο για τα γενέθλιά μου, αλλά αυτή τη φορά όχι, δεν του τηλεφώνησα. Ήθελα να κάνω μια ξεκάθαρη χειρονομία, και γι' αυτό πήγα στον Ρώσο πρέσβη. Τους ζήτησα εξηγήσεις και είπα: για όνομα του Θεού, σταματήστε αυτόν τον πόλεμο», ανέφερε ο Πάπας.

 Πρόσθεσε, ακόμα, ότι μετά από τις πρώτες 20 ημέρες του πολέμου, ζήτησε από τον καρδινάλιο Παρολίν να μεταφέρει στον Πούτιν ότι ο Πάπας ήταν έτοιμος να πάει στη Μόσχα. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία απάντηση από τον Ρώσο ηγέτη.

 «Φοβάμαι ότι ο Πούτιν είναι προς το παρόν ανίκανος ή απρόθυμος να συμφωνήσει στη συνάντησή μας. Αλλά πώς μπορούμε να μην προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσουν οι φρικαλεότητες;» αναρωτήθηκε ο ποντίφικας, προσθέτοντας ότι δεν σχεδιάζει ακόμη επίσκεψη στην Ουκρανία.

 «Δεν θα πάω ακόμη στο Κίεβο. Έστειλα τον καρδινάλιο Μισέλ Σζέρνι και τον καρδινάλιο Κόνραντ Κραγιέφσκι, ο τελευταίος επισκέπτεται το Κίεβο για τέταρτη φορά. Αλλά αισθάνομαι ότι δεν χρειάζεται να πάω. Πρώτα πρέπει να πάω στη Μόσχα, πρώτα πρέπει να συναντηθώ με τον Πούτιν. Κάνω ό, τι μπορώ», ανέφερε ο Πάπας, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν σκοπεύει να σταματήσει τις εχθροπραξίες στο εγγύς μέλλον.

 Ο Πάπας μίλησε επίσης για μια συζήτηση με τον Πατριάρχη της Μόσχας, Κύριλλο, ο οποίος υποστήριξε τον πόλεμο του Πούτιν. «Μίλησα με τον Κύριλλο για 40 λεπτά μέσω Zoom. Στα πρώτα 20 λεπτά, μου διάβασε όλες τις δικαιολογίες για τον πόλεμο, με έναν χάρτη στα χέρια του. Τον άκουσα και του είπα: "Δεν καταλαβαίνω τίποτα από αυτά. Αδελφέ, δεν είμαστε κρατικός κλήρος, δεν πρέπει να μιλάμε τη γλώσσα της πολιτικής, αλλά τη γλώσσα του Ιησού"», είπε ο ποντίφικας.

 Είπε επίσης ότι είχε συνομιλία με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν. Σε αυτήν, ο Όρμπαν φέρεται να είπε ότι οι Ρώσοι έχουν ένα σαφές σχέδιο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει στις 9 Μαΐου.

 «Το ελπίζω, αυτό θα εξηγούσε την ταχύτητα των εχθροπραξιών τις τελευταίες ημέρες. Τώρα οι Ρώσοι έχουν καταλάβει το Ντονμπάς, την Κριμαία, λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, τα πάντα. Έχω ένα κακό προαίσθημα γι' αυτό, ομολογώ ότι είμαι πολύ απαισιόδοξος. Αλλά είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσει ο πόλεμος», δήλωσε ο Πάπας.