Τα Ηνωμένα Έθνη πραγματοποιούν μια «επιχείρηση ασφαλούς διέλευσης» για αμάχους από το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στην Μαριούπολη, ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή ένας εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

Περίπου 100 άμαχοι απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ της Μαριούπολης, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η πρώτη αυτή ομάδα των αμάχων θα φτάσει τη Δευτέρα, στη Ζαπορίζια, η οποία βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο, σύμφωνα με τον Ζελένσκι.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι δηλώσεις του Σαββάτου προμήνυαν ότι θα υπάρξει σημαντική εξέλιξη. Με βάση τον Ερυθρό Σταυρό και τα Ηνωμένα Έθνη, σε εξέλιξη είναι επιχείρηση εκκένωσης δεκάδων αμάχων από τη Μαριούπολη.


Η ανθρωπιστική επιχείρηση έχει ξεκινήσει από την Παρασκευή,
και διεξάγεται σε συντονισμό με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, τη Ρωσία και την Ουκρανία, δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες Σαβιάνο Αμπρέου.



Χιλιάδες άμαχοι και στρατιώτες στο εργοστάσιο 

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι ομάδες των 25 και 21 ανθρώπων απομακρύνθηκαν από τη μεγάλη εγκατάσταση χαλυβουργίας, εκεί όπου χιλιάδες άνθρωποι παρέμεναν επί ημέρες χωρίς νερό και φαγητό.

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό από τις ουκρανικές αρχές, περίπου 1.000 άμαχοι και 500 στρατιώτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο.

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 100.000 κατοίκους που ζουν γενικότερα στη Μαριούπολη χωρίς νερό, ρεύμα και χωρίς να έχουν πρόσβαση σε τρόπους επικοινωνίας, ύστερα από τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς.